Borradailov triptih

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Borradailov triptih
Umetnikneznan
Leto900-1000
Vrstaslonovina
Mere27,8 cm × 22,7 cm
KrajBritanski muzej, London

Borradeilov triptih je bizantinski triptih iz slonovine, izklesan v Konstantinoplu (danes Carigrad) med letoma 900 in 1000. Leta 1923 [1] ga je Britanskemu muzeju zapustil Charles Borradaile in je del slonovine Romanove skupine, ki je tesno povezana s cesarskim dvorom, skupaj s Harbavillskim triptihom in Wernherjevim triptihom.

Opis[uredi | uredi kodo]

Osrednja plošča triptiha je izklesana s Križanjem, z Devico Marijo in svetim Janezom na vsaki strani in s polvisokimi figurami nadangelov Mihaela in Gabriela zgoraj. Grški napis nad glavami se glasi: »Glej svojega sina, glej svojo mater« (Janez 19,26-7). Na levem krilu, od vrha do dna, so izrezljani sveti Kirik, sveti Jurij in Teodor Stratelates, s svetim Menasom in svetim Prokopijem spodaj; na desnem listu so izrezljane figure svetega Janeza, svetega Evstatija, Klemena iz Ansire s svetim Štefanom in svetim Kirijonom zgoraj. Na hrbtni strani sta dva križa in rondeli s poprsji svetega Joakima in svete Ane v središču, s svetim Vasiljem in sveto Barbaro ter Janezom Perzijcem in svetim Teklom v krilih. Na desnem robu lahko vidimo sledi barve.

Izvirni lastnik[uredi | uredi kodo]

Izbira svetnikov mora odražati interese pokrovitelja, ki je prvotno naročil triptih. Razmišljalo se je, da je bil narejen za Ano Porfirogenito, hčerko cesarja Romana II., vendar tega ni mogoče utemeljiti.

Sklici[uredi | uredi kodo]

Literatura[uredi | uredi kodo]

  • Evans, Helen C. & Wixom, William D., The glory of Byzantium: art and culture of the Middle Byzantine era, A.D. 843-1261, no. 80, 1997, The Metropolitan Museum of Art, New York, ISBN 9780810965072; full text available online from The Metropolitan Museum of Art Libraries
  • Goldschmidt and Weizmann 1934, No 38