Bocchorisova vaza

Bocchorisova vaza
Materialegipčanska fajansa
Velikost22,2 cm visoka
Pisavaegipčanski hieroglifi
Ustvarjeno8. st. pr. n. št.
OdkritoBocchorisova grobnica, Nekropola Monterozzi, Tarkvinija (Italija)
Današnja lokacijaNarodni muzej Tarkvinije

Bocchorisova vaza je keramična posoda iz Starega Egipta. Najdena je bila leta 1895 v grobnici v Tarkviniji, zdaj pa je v Narodnem muzeju v Tarkviniji (22,2 cm visoka; muzejski inv. RC RC 2010 [1]). Posoda, ki je pogosto označena kot situla in je narejena iz egipčanske fajanse, ima napis z imeni faraona 24. dinastije Bakenrenefa (starogrško: Bocchoris), ki je vladal okrog 720 do 715 pred našim štetjem. Prikazuje faraona med egipčansko boginjo Neit in bogom Horom v srednjem registru, na eni strani in na drugi strani med Horom in Totom. V spodnjem registru so prikazani zaporniki Kušiti med opicami, ki jedo datlje iz palm, upodobitev, ki jo je egiptolog Toby Wilkinson obravnaval kot rasno propagando [2]. Posoda je pomemben dokaz za trgovino na dolge razdalje v 9. in 8. stoletju pred našim štetjem. Poleg tega je pomembna za datiranje zgodnejših faz etruščanske kulture v Italiji. Zaradi dobre ohranjenosti posode trdijo, da je prišla zelo kmalu po tem, ko je bila narejena in postavljena v etruščansko grobnico.

Kraj proizvodnje vaze je v predmet razprav. Predmet je na prvi pogled videti v celoti egipčanski. Hieroglifi so berljivi. Vendar nekateri raziskovalci vazo obravnavajo kot izdelek feničanske delavnice, saj je znano, da so Feničani pogosto izdelovali predmete v egipčanskem slogu [3]. Feničansko poreklo je bilo predlagano po odkritju podobne - vendar nekoliko slabše kakovosti - posode v bližini Motye na Siciliji. Vendar pa najdba dveh situli podobnih posod v Tarkviniji z imenom Psametik I. oziroma Psametik II. ponovno nakazuje na spodnjeegipčanski izvor Bocchorisove vaze [4].

Vazo so našli leta 1895 v grobni komori z nagnjeno streho in klopjo. Lastnica nagrobnika je bila morda ženska, sodeč po najdenih predmetih. Ploščice z zlato iglo so lahko krasile oblačila. Najdenih je bilo veliko egiptovskih kroglic. Dve kroglici prikazujeta egipčanskega boga Besa, tam sta bili posoda iz brona in keramike [5]. Ker je Bocchorisova vaza najbolj znan predmet iz grobnice, se po metonimiji celotna grobnica pogosto imenuje Bocchorisova grobnica [6], kljub temu da nima nobene povezave z dejanskim pokopom faraona Bakenrenefa / Bocchorisa, ki še vedno ni znan.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Joan Aruz, Sarah Graff, Yelena Rakic (editors): Assyria to Iberia: At the Dawn of the Classical Age, New York, New Haven 2014, ISBN 978-0300208085, pp. 318-319
  2. Wilkinson, Toby (2010). The Rise and Fall of Ancient Egypt. London: Bloomsbury. str. 423. ISBN 9781408810026.
  3. Glenn Markoe: Phoenicians, Berkeley, Los Angeles, 2000, ISBN 0520226143, p. 158
  4. Francocci, Stefano, "La diffusione degli Aegyptiaca tra Etruria meridionale e Agro Falisco", in S. Francocci, R. Murgano (eds.): "La cultura egizia ed i suoi rapporti con i popoli del Mediterraneo durante il I millennio a.C.. Atti del Convegno Internazionale, Viterbo, 6-7 novembre 2008", note 39.
  5. Robert Leighton: Tarquinia, An Etruscan City, London 2004, ISBN 0715631624, p. 62
  6. Francocci, op. cit. p. 48

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]