Bizon

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Bizon
Fosilni razpon: 2–0 Ma
zgodnji pleistocen – sedanjost
American bison k5680-1.jpg
Ameriški bizon
(Bison bison)
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Mammalia (sesalci)
Red: Artiodactyla (sodoprsti kopitarji)
Družina: Bovidae (votlorogi)
Poddružina: Bovinae (prava goveda)
{{{subdivision_ranks}}}

Bizoni so veliki, sodoprsti kopitarji iz rodu Bison v poddružini goved (Bovinae).

Prepoznani sta dve obstoječi (evropski bizon ali zober in ameriški bizon) in šest izumrlih vrst. Od šestih izumrlih vrst jih je pet izumrlo v dogodku kvartarnega izumrtja. Bison palaeosinensis se je razvil v zgodnjem pleistocenu v južni Aziji in je bil evolucijski prednik B. priscus (stepski bizon), ki je bil prednik vseh drugih vrst bizonov. Od 2 mia do 6000 pr. n. št. se je stepski bizon razprostiral po mamutski stepi in je naselil Evropo in severno Azijo z B. schoetensacki (gozdnimi bizoni) in Severno Ameriko z B. antiquus, B. latifrons in B. occidentalis. Zadnjo vrsto, ki je izumrla, B. occidentalis, je nasledil 3000 pr. n. št. B. bison.

Ameriški bizon, B. bison, ki ga najdemo samo v Severni Ameriki, je med dvema ohranjenima vrstama. Čeprav je splošno znan kot bivol v Združenih državah in Kanadi [2], je le oddaljeno povezan z resničnim bivolom. Severnoameriška vrsta je sestavljena iz dveh podvrst, prerijski bizon, B. b. bison in gozdni bizon, B. b. athabascae, ki je soimenjak narodnega parka Wood Buffalo v Kanadi. Tretja podvrsta, vzhodni bizon (B. b. Pennsylvanicus) se ne šteje več za veljaven takson, saj je sinonim za B. b. bison. [3] Sklicevanja na "gozdni bizon" iz vzhodnih Združenih držav se zmedeno nanašajo na te podvrste, ne pa na B. b. athabascae, ki ga v regiji niso našli. Evropski bizon (zober, B. bonasus), je bil v Evropi in na Kavkazu ponovno naseljen po izumrtju v naravi.

Medtem ko so vse vrste bizonov uvrščene v svoj rod, se včasih parijo z domačim govedom (rod Bos) in proizvajajo rodovitne potomce beefalo ali zubron.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 Biolib.cz, Genus - Bisons
  2. Olson, Wes. "Bison". The Canadian Encyclopedia. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 17 March 2014. Pridobljeno dne 2013-04-23.
  3. "BIson americanus pennsylvanicus". ITIS. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 14 March 2017. Pridobljeno dne 13 March 2017.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]