Bitka pri Vouilléu

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Bitka pri Vouilléu
Del bitk Klodvika I.

Klodvik ubija Alarika
(slika iz 15. stoletja)
Datum507
Prizorišče
Vouillé, Vienne
Izid Prepričljiva zmaga Frankov, osvojitev Akvitanske Galije[1]
Udeleženci
Frankovsko kraljestvo Vizigotsko kraljestvo
Poveljniki in vodje
Klodvik I. Alarik II. 
Moč
ni znano ni znano
Žrtve in izgube
ni znano ni znano

Bitka pri Vouilléu ali Vougléu (iz latinskega Campvs Vogladensis) je bila bitka v severni marki Vizigotskega kraljestva pri Vouilléu, Vienne pri Poitiersu (Galija) spomladi leta 507 med Franki pod poveljstvom kralja Klodvika I. in Vizigoti pod poveljstvom Alarika II..

Bitka[uredi | uredi kodo]

Bitka pri Vouilléu, podoba iz 14. stoletja

Klodvikovo vojsko je verjetno upočasnil zaradi dežja narasla reka Vienne, a se je kljub temu spopadla z Vizigoti južno od Vouilleja.[2] Klodvik je svoje enote, oborožene z metalnimi orožji, pustil v zaledju, z ostalimi pa se je spustil v neposreden spodad z Vizigoti. V bitki je domnevno ubil vizigotskega kralja Alarika.[2] Po njegovi smrti se je vizigotska vojska zlomila in pobegnila.

Posledice[uredi | uredi kodo]

Po zmagi je bizantinski cesar Anastazij Klodvika imenoval za častnega konzula in ga povišal v patricija.[3] Poraz je Vzigote prisilil k umiku iz Septimanije, Franki pa so dobili oblast v jugozahodni Franciji in zasedli Toulouse. Alarikov nezakonski sin Gazalek je poskušal v Narbonneu organzirati protinapad, vendar so ga odstavili, ko so frankovski zavezniki zasedli Narbonne pa usmrtili.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Encyclopedia of Barbarian Europe: Society in Transformation, uredil Michael Frassetto. ABC-CLIO, 2003, str. 362.
  2. 2,0 2,1 Bachrach, Bernard S. (1972). Merovingian Military Organization, 481–751. Minneapolis: University of Minnesota Press. ISBN 0-8166-0621-8.
  3. Ralph W. Mathisen, Danuta Shanzer. The Battle of Vouillé, 507 CE: Where France Began. Walter de Gruyter Inc., 2012, str. 88.

Vira[uredi | uredi kodo]

  • Eugen Ewig. Die Merowinger und das Frankenreich, Stuttgart u.a. 1993.
  • Herwig Wolfram. Die Goten, München 2001.