Biografisch Portaal

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Logotip
V isti stavbi kot je Inštitut Huygens se nahaja tudi RKD, državni arhivi, Nederlands Letterkundig Museum (LM), Nizozemski glasbeni inštitut (NMI) in Koninklijke Bibliotheek .

Biografisch Portaal (Biografski portal) temelji na pobudi Inštituta Huygens za nizozemsko zgodovino v Haagu z namenom, da bi bila nizozemska biografska besedila bolj dostopna.

Projekt so začeli februarja 2010 z gradivom za 40.000 digitaliziranih biografij. Cilj projekta je bil omogočiti digitalni dostop do vseh zanesljivih informacij o (pokojnih) prebivalcih Nizozemske od najzgodnejših začetkov zgodovine do sodobnega časa.[1]

Nizozemska kot geografski izraz vključuje tudi nekdanje kolonije, izraz "prebivalci" pa se nanaša na ljudi, rojene na Nizozemskem in v njegovih nekdanjih kolonijah, pa tudi na ljudi, rojene drugje, vendar dejavne na Nizozemskem in v njegovih nekdanjih kolonijah. Dostop do Biografisch Portaal je na voljo brezplačno prek spletnega vmesnika.

Novembra 2012 je Biografisch Portaal vseboval 80.125 oseb v 125.592 življenjepisih. Februarja 2012 so začeli nov projekt, imenovan "BiographyNed", da bi ustvarili analitično orodje za uporabo z Biografisch Portaal, ki bo povezal biografije z dogodki v času in prostoru.[2] Glavni cilj triletnega projekta je oblikovanje „meja Nizozemske“.[3]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. article on government website of the Dutch constitution
  2. »Toekenning BiographyNed Huygens ING / VU«. knaw.nl. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 13. junija 2018. Pridobljeno 5. novembra 2012.
  3. »Grant for eHumanities project: BiographyNed - 2012 - Faculty of Arts, VU University Amsterdam«. vu.nl. 24. februar 2012. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2. aprila 2015. Pridobljeno 23. septembra 2020.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]