Bill Mollison

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Bill Mollison
Portret
Rojstvo 1928[1]
Tasmanija
Državljanstvo Flag of Australia.svg Avstralija
Poklic znanstvenik, naravoslovec, psiholog

Bill Mollison, avstralski raziskovalec, znanstvenik, pisec, pedagog, naravovarstvenik in »oče permakulture« * 1928, Tasmanija, Avstralija

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Bill Mollison se je rodil leta 1928 v ribiški vasici Stanley na Tasmaniji. Pri petnajstih letih mu je umrl oče, zato je pustil šolo, da bi pomagal v družinski pekarni. Kmalu zatem se je odpravil na morje, kjer je služil kot ribič na morske pse. Do leta 1954 je opravljal vrsto poklicev - od gozdarja, mlinarja in nastavljavca pasti do trgovca z živalmi.

Leta 1954 se je Bill pridružil Skupini za opazovanje divjine (CSIRO) in je 9 let delal kot biolog v različnih krajih po Avstraliji. Leta 1963 je eno leto opravljal delo kustosa v Tasmanskem muzeju, potem pa se je priključil Komisiji za ribolov v sladkih vodah in se vrnil k delu na zemlji.

Ko je leta 1966 začel s svojim formalnim študijem, je prosti čas preživljal tako, da je skrbel za ovce, obiskoval plesne prireditve, lovil morske pse in honorarno poučeval na dekliški šoli. Po diplomi iz bio-geografije je bil imenovan za predavatelja na Tasmanski univerzi. Leta 1974 sta skupaj z Davidom Holmgrenom, njegovim takratnim študentom, razvila zamisel o permakulturi in jo objavila v dveh publikacijah: Permakultura 1 in Permakultura 2.

Ko je Bill leta 1978 odšel z univerze, je vso svojo energijo usmeril v izpopolnjevanje sistema permakulture kakor tudi v širjenje te zamisli in njenih načel po svetu. Predaval je velikemu številu študentov, objavljal številne članke in poročila, sodeloval je pri oblikovanju učnih načrtov, načrtoval ureditev kmetij, nudil je nasvete za ureditev mestnih področij in svetoval lokalnim vladnim organom.

Bill Mollison je izvršni direktor Inštituta za permakulturo, ki je bil ustanovljen leta 1978. Inštitut razširja znanje o praktičnem načrtovanju uporabe zemlje, vode, rastlin in pravno-ekonomskih sistemov. 1981 leta je prejel tako imenovano »Alternativno Nobelovo nagrado« Right Livelihood Award.

Bill Mollison je tudi oče šestih otrok.

Knjige[uredi | uredi kodo]

  • Permaculture One: A Perennial Agriculture for Human Settlements (with David Holmgren, Trasworld Publishers, 1978)
  • Permaculture Two; Practical Design for Town and Country in Permanent Agriculture (Tagari Publications, 1979)
  • Permaculture - A Designer's Manual (1988)
  • Introduction to Permaculture (1991); prevedena v slovenščino: Uvod v permakulturo (1996), (COBISS)
  • The Permaculture Book of Ferment and Human Nutrition (1993)
  • Travel in Dreams (1996).

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Uvod v permakulturo
    <a href="https://wikidata.org/wiki/Track:Q27302"></a><a href="https://wikidata.org/wiki/Track:Q304037"></a><a href="https://wikidata.org/wiki/Track:Q256507"></a><a href="https://wikidata.org/wiki/Track:Q170109"></a><a href="https://wikidata.org/wiki/Track:Q36578"></a>