Beli amur

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Beli amur

mladica belega amurja
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Actinopterygii (žarkoplavutarice)
Red: Cypriniformes (krapovci)
Družina: Cyprinidae (pravi krapovci)
Poddružina: Cyprininae
Rod: Ctenopharyngodon
Steindachner, 1866
Vrsta: C. idella
Znanstveno ime
Ctenopharyngodon idella
(Valenciennes v Cuvier & Valenciennes, 1844)

Beli amur (znanstveno ime Ctenopharyngodon idella) je sladkovodna riba iz družine pravih krapovcev.

Opis[uredi | uredi kodo]

Beli amur ima podolgovato, vretenasto oblikovano telo, ki je pokrito z velikimi, temno obrobljenimi luskami. Ima nadstojna usta in nizko nameščene oči. Po hrbtu je temno do črno zelene barve, boki pa so svetleje zelenkasti z zlatim odtenkom. Običajno zraste med 70 in 80 cm, pogosto pa lahko doseže celo do 120 cm v dolžino. Spolno dozori v drugem letu starosti, drst pa se prične, ko temperatura vode naraste na okoli 25 °C. Ikre samica odloži prosto v vodo, posamezna samica pa proizvede med 30.000 in 200.000 jajčec. Mladice se hranijo z zooplanktonom, odrasle ribe pa se hranijo izključno z vodnim rastlinjem[1]. Po eni od študij naj bi te ribe živele povprečno 5-9 let, izjemoma pa celo do 11[2].

Razširjenost in uporabnost[uredi | uredi kodo]

Vrsta je domordna v vzhodna Aziji, kjer poseljuje reke severnega Vietnama ter porečje reke Amur vse do meje med Sibirijo in Kitajsko[3]. Vrsto so v Združene države Amerike prinesli leta 1963, da bi na naraven način preprečili rzaraščanje vodnega rastlinja v stoječih vodah. Na Novo Zelandijo pa so prinesli skupaj z zlatimi ribicami.

V ZDA se je ponekod beli amur nekontrolirano razširil in tako postal invazivna vrsta[4], ponekod pa ga še vedno vlagajo v vodotoke za preprečevanje zaraščanja z ostalimi invazivnimi vrstami vodnega rastlinja.

Na Nizozemsko so belega amurja prinesli leta 1973 iz podobnih razlogov kot v ZDA. Tam populacijo skrbno nadzira ministrstvo za kmetijstvo, naravo in kakovost hrane. Glede na to, da se beli amur začne drstiti v vodah z višjo temperaturo kot jo imajo vodotoki na Nizozemskem se ta vrsta tam ne razmnožuje.

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. Povž M.; Boris Sket (1990). Naše sladkovodne ribe. Ljubljana: Mladinska knjiga.
  2. Kirk and Socha. J. Aquat. Plant Manage. 41:2003. http://www.apms.org/japm/vol41/v41p90.pdf Arhivirano 2011-09-04 na Wayback Machine.
  3. Mandrak and Cudmore. 2004. Biological Synopsis of Grass Carp (Ctenopharyngodon idella) http://sbisrvntweb.uqac.ca/archivage/24061712.pdf Arhivirano 2011-07-06 na Wayback Machine..
  4. Management and Control Plan for Bighead, Black, Grass, and Silver Carps in the United States http://www.anstaskforce.gov/Documents/Carps_Management_Plan.pdf Arhivirano 2020-08-11 na Wayback Machine.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]