Balzam za ustnice

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Balzami za ustnice domače izdelave

Balzam za ustnice ali vazelin za ustnice je vosku podobna snov. Uporablja se na ustnicah za lajšanje razpokanih ali suhih ustnic, pri kotnim heilitisom, stomatitisom, ali pri zdravljenju herpesa.[1][2][3]

Sestavine[uredi | uredi kodo]

Balzam za ustnice pogosto vsebuje čebelji vosek ali karnauba vosek, kafre, cetilni alkohol, lanolin, parafin, in vazelin, med drugimi sestavinami. Nekatere vrste vsebujejo barvila, arome, mentol, fenol, salicilne kisline. Sestavine, kot so voski in vazelin, preprečuje izgubo vlage in dajejo zaščito pred soncem.

Namen uporabe[uredi | uredi kodo]

Osnovni namen uporabe balzama za ustnice je zagotoviti zaščitno plast na površini ustnic navlažiti ustnice in jih zaščiti pred zunanjimi vplivi. Suh zrak, sonce, mraz in veter imajo učinek sušenja na kožo, saj odvajajo vlago.

Ustnice so še posebej ranljive, ker je koža tako tanka in so pogost prvi pokazatelj suhosti. Balzam za ustnice se lahko uporablja neposredno. Sestavine, kot so voski in vazelin, preprečujejo izgubo vlage in dajejo zaščito pred soncem.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Balzam za ustnice se je pojavil prvič na trgu leta 1880. Avtor balzama za ustnice je po nezanesljivih virih Charles Browne Fleet. Za njegov izvor pogosto zasledimo tudi ušesno maslo, ki naj bi bilo takrat uporabljeno kot balzam za ustnice.

Pomembne znamke[uredi | uredi kodo]

Zasvojenost[uredi | uredi kodo]

Nekateri zdravniki kot so dr Holly Phillips, trdijo, da lahko uporaba balzama za ustnice zasvoji. Proizvajalci balzamov za ustnice v svojih pogostih vprašanjih odgovarjajo, da ni nič povezano z zasvojenostjo v njihovih izdelkih in, da so vse navedene sestavine odobrene s strani FDA. [4]

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. ^ "ChapStick Classics". Wyeth. Pridobljeno dne 25 May 2010. 
  2. ^ "Medicated Lip Balm". Blistex. Pridobljeno dne 25 May 2010. 
  3. ^ "Original Carmex Jar". Carma Laboratories. Pridobljeno dne 25 May 2010. 
  4. ^ Lip Balm entry on snopes.com