Baba Tahir

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Baba Tahir Hamadani
باباطاهر‎‎
Babatahr.png
Rojstvo947
Hamadan
Smrt1032
Hamadan
Poklicpesnik, pisatelj
DržavljanstvoIran
Žanrperzijski misticizem

Baba Tahir (perzijsko باباطاهر‎‎) ali Baba Tahir Orjan Hamadani je bil perzijski pesnik, * 11. stoletje, Hamadan, Iran, † 11. stoletje, Hamadan, Iran.[1]

Pisal je verjetno v hamadanskem narečju perzijskega jezika, sorodnemu srednjeiranskemu narečju pahlavi ali narečju, ki ga govorijo sedanji hamadanski Judje. Cambridge History of Iran trdi, da je zagotovo govoril v perzijskem narečju.[2]

Življenje[uredi | uredi kodo]

Baba Tahir je bil eden od najbolj spoštovanih in uglednih zgodnjih pesnikov v perzijski književnosti. Večina njegovega življenja je zamegljena in skrivnostna.

Rojen je bil v Hamadanu, glavnem mestu istoimenske iranske province, kjer je tudi živel.[3] Ime Orjan (Goli) kaže, da je bil morda potujoč derviš. Legenda pravi, da je pesnik, nepismen lesorezec, prisostvoval predavanjem v verski šoli, v kateri med sošolci ni bil dobrodošel. Datuma njegovega rojstva in smrti nista znana. Eden od virov navaja, da je umrl leta 1019. Če je to res, je bil sodobnik pesnika Firdusija in Avicenne in neposredni naslednik Omarja Hajama. Drug vir omenja, da je živel od leta 1000 do 1055, kar je zelo malo verjetno. Bolj zanesljive raziskave kažejo, da je živel 75 let. Rahat al-sodur, dokončan leta 603/1206, opisuje Baba Tahirjevo srečanje s seldžuškim osvajalcem Togrulom (vladal 1038/1040 - 1063).

Poezija[uredi | uredi kodo]

Baba Tahirjeve pesnitve se še vedno recitirajo po celem Iranu ob spremljavi setarja (iz perzijskega seh tar, tri strune), tristrunske viole ali lutnje. Tovrstne zelo stare pesnitve Perzijci imenujejo pahlavijat ali fahlavijat. Baba Tahirjeve pesnitve, napisane v srednjeperzijskem (pahlavi), lurskem ali hamadanskem narečju, se prepesnjene v sodobno perzijščino. Štirivrstične kitice imajo bolj ljubezensko in mistično konotacijo kot filozofsko. Pesnitve so napisane v slogu do bajti, posebni obliki perzijske štirivrstične kitice.[3] Klasična perzijska glasba temelji na perzijski književnosti, v kateri imajo velik delež prav Baba Tahirjeva dela.

Proza[uredi | uredi kodo]

Stari Baba Tahirjev mavzolej v Hamadanu

Baba Tahirju se pripisuje avtorstvo Kalemat-e qesaar, zbirke skoraj 400 aforizmov, napisanih v arabščini.

Grobnica[uredi | uredi kodo]

Načrt za Baba Tahirjevo grobnico je naredil Mohsen Forugi. Grobnica je v bližini severnih hamadanskih mestnih vrat, obdana s cvetjem in zavitimi potmi. Sestavljena je iz dvanajst zunanjih stebrov, ki obdajajo osrednji stolp. Leta 1970 je bila obnovljena.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Baba Tahir. Encyclopædia Britannica.
  2. Bosworth 1975, str. 610.
  3. 3,0 3,1 L. P. Elwell-Sutton. BĀBĀ ṬĀHER ʿORYĀN. Encyclopædia Iranica. Iranicaonline.org. Pridobljeno 31. oktobra 2013.

Viri[uredi | uredi kodo]