Bärbel Koribalski

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Bärbel Silvia Koribalski)
Jump to navigation Jump to search
Bärbel Koribalski
Portret
Rojstvo1964
Wuppertal
DržavljanstvoFlag of Germany.svg Nemčija
Poklicastrofizičarka, astronomka, raziskovalec

Bärbel Silvia Koribalski, avstralska astronomka in astrofizičarka, * 1946.

Koribalskijeva je članica Australia Telescope National Facility (ATNF), raziskovalne ustanove za radijsko astronomijo v Eppingu, Novi Južni Wales, Avstralija. Doktorirala je na Univerzi v Bonnu leta 1993.[1]

Galaksija NGC 1808 je veljala za normalno. Opazovanja Koribalskijeve so pokazala, da gre za aktivno galaksijo, Seyfertovo galaksijo. S 3500 mm daljnogledom je Koribalskijeva na Evropskem južnem observatoriju (ESO) v La Silli fotografirala galaksijo NGC 1808, ki je telo z navideznim sijem 10m v ozvezdju Goloba (Columba). Proučevala je njeno jedro in področja v njegovi okolici, pri čemer je odkrila svetla področja HII v bližini središča galaksije, skupaj s plinskim obročem ostankov supernov in drugimi območji medzvezdne snovi, ki z neverjetno hitrostjo krožijo okrog jedra. Našla je tudi curek plinov, ki se širi v halo galaksije. Vsi ti pojavi kažejo na visoko aktivnost galaksije, ki jo najverjetno povzroča črna luknja v njenem središču.

Opombe in reference[uredi | uredi kodo]

  1. Koribalski, Bärbel (junij 1993). "A Journey through the Peculiar Starburst Galaxy NGC 1808" (angleščina). Pridobljeno dne 2008-09-28. 

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]