Bärbel Koribalski

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Bärbel Koribalski
Portret
Rojstvo1964
Wuppertal
DržavljanstvoFlag of Germany.svg Nemčija
Poklicastrofizičarka, astronomka, raziskovalec

Bärbel Silvia Koribalski, avstralska astronomka in astrofizičarka, * 1946.

Koribalskijeva je članica Australia Telescope National Facility (ATNF), raziskovalne ustanove za radijsko astronomijo v Eppingu, Novi Južni Wales, Avstralija. Doktorirala je na Univerzi v Bonnu leta 1993.[1]

Galaksija NGC 1808 je veljala za normalno. Opazovanja Koribalskijeve so pokazala, da gre za aktivno galaksijo, Seyfertovo galaksijo. S 3500 mm daljnogledom je Koribalskijeva na Evropskem južnem observatoriju (ESO) v La Silli fotografirala galaksijo NGC 1808, ki je telo z navideznim sijem 10m v ozvezdju Goloba (Columba). Proučevala je njeno jedro in področja v njegovi okolici, pri čemer je odkrila svetla področja HII v bližini središča galaksije, skupaj s plinskim obročem ostankov supernov in drugimi območji medzvezdne snovi, ki z neverjetno hitrostjo krožijo okrog jedra. Našla je tudi curek plinov, ki se širi v halo galaksije. Vsi ti pojavi kažejo na visoko aktivnost galaksije, ki jo najverjetno povzroča črna luknja v njenem središču.

Opombe in reference[uredi | uredi kodo]

  1. Koribalski, Bärbel (junij 1993). "A Journey through the Peculiar Starburst Galaxy NGC 1808" (angleščina). Pridobljeno dne 2008-09-28.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]