Pojdi na vsebino

Association for Computing Machinery

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Association for Computing Machinery
Nastanek1947 (1947)
Tip501(c)(3) not-for-profit membership corporation
Sedež1601 Broadway, Times Square,
New York City
Članice
100.000
Predsednik
Gabriele Kotsis
Spletna stranacm.org

Association for Computing Machinery (ACM) je največje mednarodno združenje s področja računalništva in informatike.[1] s sedežem v ZDA. Ustanovljeno je bilo leta 1947. ACM je neprofitna organizacija,[2] ki naj bi leta 2019 imela 100.000 študentskih in profesionalnih članov.[3] Njegov sedež je v New Yorku.[4]

ACM je krovna organizacija za akademike in znanstvenike iz področja računalništva (informatike). Njihovo moto je "Advancing Computing as a Science & Profession".

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

ACM je bil ustanovljen leta 1947 kot Eastern Association for Computing Machinery in se je naslednje leto preimenoval v Association for Computing Machinery.[5]

Portal in digitalna knjižnica[uredi | uredi kodo]

Portal ACM je spletna storitev ACMja.[6] Njeno jedro sta ACM Digital Library in ACM Guide to Computing Literature.[7]

ACM Digital Library je zbirka vseh besedil, ki jih je ACM objavil v svojih člankih, revijah in zbornikih s konferenc. Omogoča dostop do celotnih besedil vseh člankov, ki so ali so bili objavljeni v znanstvenih revijah in časnikih ACM, pa tudi do bibliografskih zapisov knjig, prispevkov s konferenc itd. ACM Guide je bibliografija v računalništvu z več kot milijonom zapisov.[6] Digitalna knjižnica ACM vsebuje obsežen arhiv revij, revij, biltenov in zbornikov konferenc z začetkom iz 1950ih let. Spletne storitve vključujejo forum z imenom Ubiquity in Tech News digest. Obstaja obsežna osnovna bibliografska baza podatkov, ki vsebuje ključna dela vseh zvrsti vseh večjih založnikov računalniške literature. Ta sekundarna baza je znana kot The ACM Guide to Computing Literature.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Indiana University Media Relations«. indiana.edu. Pridobljeno 10. oktobra 2012.
  2. »ACM 501(c)3 Status as a group«. irs.gov. Pridobljeno 1. oktobra 2012.
  3. »Membership Benefits«. www.acm.org (v angleščini). Pridobljeno 9. maja 2019.
  4. »Contact Information«. www.acm.org (v angleščini).
  5. »ACM History«. www.acm.org (v angleščini). Pridobljeno 6. februarja 2018.
  6. 6,0 6,1 »ACM Digital Library«. acm.org.
  7. »The University of Georgia Guide to Online Resources«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 4. oktobra 2013. Pridobljeno 27. aprila 2021.

 

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]