Arheološki muzej Pella

Entrance hall
Vhodna dvorana
Arhaeološki muzej Pella
Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας
Zemljevid
Ustanovitev2009
LokacijaPella 580 05, Pella, Srednja Makedonija, Grčija
Koordinate40°45′43″N 22°31′09″E / 40.7620°N 22.5192°E / 40.7620; 22.5192
Tiparheološki muzej
Spletna stranwww.pella-museum.gr

Arheološki muzej Pella (grško Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας) je muzej v Pelli v regionalni enoti Pella v Srednji Makedoniji. Stavbo je zasnoval arhitekt Kostas Skroumpellos in je na mestu starodavnega mesta Pella. Dokončan je bil leta 2009 s podporo grškega tretjega okvira podpore Skupnosti.

Stoji v bližini arheološkega najdišča starodavne makedonske palače. Stavba ima pravokoten atrij kot sklicevanje na osrednje peristilno dvorišče starodavnih hiš v Pelli.

V razdelku z informacijami so besedila, fotografije, zemljevidi, risbe, model arheološkega najdišča in kratek video o Pelli. Na vhodu sta dva pomembna eksponata: glava, ki velja za portret Aleksandra Velikega in kipec z značilnimi atributi boga Pana.

Vsakdanje življenje Pelle je prvi tematski sklop razstave. Najpomembnejši eksponati so mozaični tlaki iz Dionizove hiše in Ugrabitev Helene iz Hiše zidnih ometov. Najdbe iz izkopanin nudijo veliko informacij o vsakdanjem življenju v starodavni Peli (restavriranje pohištva in modelov, tkanin itd.)

Druga tematska skupina govori o javnem življenju v Pelli. Najdbe izhajajo iz izkopavanj v agori in so povezane z mestno upravo (kovanci, napisi, kiparstvo), proizvodnjo in trgovino (vaze za prevoz vina, figurice iz terakote, oprema iz keramike).

Tretjo tematsko skupino sestavljajo mozaiki iz svetišč (svetišča Darona, Matere božje in Afrodite, Tezmoforion) ter druge najdbe kot napisi, vaze, kovinski predmeti.

Četrti tematski sklop so najdbe z mestnih pokopališč. Obstajajo pokopi iz bronaste dobe, železne dobe, geometričnega in arhaičnega obdobja (9.–6. stoletje pr. n. št.), klasične dobe (5.–4. stoletje pr. n. št.) in helenističnega obdobja (3., 2. stoletje pr. n. št.). Najdbe dajejo informacije o jeziku prebivalcev (dorski grški jezik), pogrebnih običajih itd.

Zadnja skupina je galerija palače in predstavlja informacije o arhitekturni obliki palače ter življenju in osebnosti Aleksandra Velikega.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Prva izkopavanja v Pelli so potekala med letoma 1957 in 1963. Zaradi velikega števila najdb je bilo treba zgraditi prostor za njihovo shranjevanje. Do leta 1973 so bili shranjeni v manjšem skladišču, od leta 1973 pa v posebej zgrajenem objektu, katerega dimenzije so bile precej omejene in ki je za dobro opravljanje svoje funkcije zahteval stalne prenove. Zato je bil med letoma 1996 in 2000 izdelan projekt za izgradnjo novega muzeja, ki je bil zgrajen med letoma 2006 in 2009, integriran v arheološko najdišče in dom trenutne razstave.

Galerija[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Ta članek vključuje besedilo iz ustreznega članka Museums of Macedonia [1], naročilo Fundacije makedonske dediščine, napisal Vlasis Vlasidis in objavljen pod licenco CC-BY-SA-3.0.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]