Argentinska doga

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Argentinska doga
Dogo Argentino
Druga imenaDogo Argentino
Argentinski mastif
VzdevkiDogo
IzvorArgentina
Klasifikacija / standardi
FCI

Skupina 2, Sekcija 2.1

lele #292
standard
UKC Guardian Dogs standard
Domači pes (Canis lupus familiaris)

Argentinska doga (uradno poimenovana Dogo Argentino) je pasja pasma, ki izvira iz prve polovice 20. stoletja, ko so jo v Argentini vzgojili za lov na divje svinje in obrambo pred pumami.

Opis[uredi | uredi kodo]

Argentinska doga ima močno, kompaktno in mišičasto telo, pokrito s kratko, ostro dlako bele barve. Plečna višina odraslih psov je med 55 in 68 cm, dosežejo pa med 40 in 55 kg. To je temperamenten pes, ki je samozavesten, predan gospodarju in dober do ljudi, občasno pa je lahko agresiven do drugih psov, zaradi česar je potrebna socializacija v zgodnjem življenjskem obdobju. Za to pasmo je potreben lastnik z izkušnjami, saj ob nepravilni vzgoji lahko ta vrsta postane pretirano agresivna.

Zgodovina pasme[uredi | uredi kodo]

Argentinsko dogo je v dvajsetih letih 20. stoletja prvi vzgojil argentinec Antonio Nores Martinez. Pasma je nastala s križanjem starega tipa španskega borilnega psa, španske in nemške doge, bulteriera starega tipa, in nemškega bokserja. Kombinacija je »rodila« močnega in neustrašnega psa z veliko življenjsko energijo in belo dlako, ki odbija vročino.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]