Appliqué

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Blok za odejo v obratni appliqué


Appliqué je okrasno šivanje, v katerem so kosi tkanine v različnih oblikah in vzorcih sešiti ali drugače pritrjeni na večji kos največkrat tkanine, da tvorijo sliko ali vzorec. Običajno se uporablja kot dekoracija, zlasti na oblačilih. Tehnika je izvedena ročno ali strojno. Appliqué se običajno uporablja s tekstilom, vendar se izraz lahko uporablja za podobne tehnike, ki se uporabljajo na različnih materialih. V okviru keramike je na primer aplikacija poseben kos gline, ki se doda primarnemu delu, običajno za namen dekoracije.

Izraz izvira iz latinščine applicō [1] - 'nanašam' in nato iz francoščine appliquer [2] - 'pritrditi'.

Šivanje[uredi | uredi kodo]

V kontekstu šivanja se appliqué nanaša na tehniko ročnega šivanja, pri kateri se vzorci ali reprezentativni prizori ustvarjajo s pritrditvijo manjših kosov tkanine na večji kos kontrastne barve ali teksture. [3][4] Še posebej je primeren za delo, ki ga je treba gledati na daljavo, kot na primer pri izdelavi transparentov in praporov. Slavni primer appliquéja je Hastingška vezenina.

Appliqué tkanina je pomembna oblika umetnosti v Beninu, zahodni Afriki, zlasti na območju okoli Abomeyja, kjer je že od 18. stoletja tradicija v kraljestvu Danhomè.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Izraz appliqué izhaja iz francoskih in latinskih besed applicō in appliquer, ki pomenita, da se nekaj združi ali pripne. Tako kot vezenje ima skromen začetek. Tehnika je bila uporabljena kot način za krepitev obrabljenih delov predmetov ali za zapiranje lukenj, ki so nastale. Zgodnji appliqué je bil uporabljen za podaljšanje življenjske dobe oblačil in se je preselila med umetniške tehnike, ki jih lahko vidimo v odejah in prešitih odejah pri številnih kulturah iz vsega sveta.

Prešita odeja[uredi | uredi kodo]

Ameriška prešita odeja v tehniki broderie pers (perzijsko vezenje), 1846.

Appliqué se pogosto uporablja pri prešitju. "Dresdenska plošča" in "Sunbonnet Sue" sta dva primera tradicionalnih ameriških prešitih odej, ki sta zgrajeni tako kot krpanka, kot z appliquéjem. Baltimorske prešite odeje, Broderie perse, havajske prešite odeje, amiške odeje, egiptovski Khayamiya in ralli prešite odeje iz Indije in Pakistana, vse uporabljajo appliqué.

Tipi[uredi | uredi kodo]

Obrnjen appliqué okras na platneni obleki.

Uporabljeni kosi imajo navadno obrnjene robove in so nato pritrjeni z naslednjim:

  • Ravni šiv, navadno 20-30 mm od roba.
  • Satenski šiv, povsod, prekrivajoč rob. Obliž je lahko zalepljen ali raven šiv, da se zagotovi stabilnost položaja in čisti rob.
  • Povratni appliqué: priloženi materiali so sešiti skupaj, nato pa jih obrežemo, kjer ga drugi material pokriva na vrhu, preden ga zašijemo na robove originalnega materiala.

Električni šivalni stroji[uredi | uredi kodo]

Sodobni potrošniški stroji za vezenje hitro sledijo programom za appliqué. Programi imajo minimalno zahtevnost dveh barv niti, kar pomeni, da se stroj med šivanjem ustavi, da lahko uporabnik preklopi navoje. Prvič, tkanina, ki bo v ozadju in tkanina apliciranega materiala, sta pritrjeni na obroček za vezenje. Program se izvaja, stroj pa na obeh slojih tkanine naredi zrahljan šiv. Naprej se stroj ustavi zaradi spremembe niti ali drugega vnaprej programiranega odmora. Uporabnik nato odreže odvečno tkanino apliciranega materiala okoli šiva. Po tem sledi program, ki samodejno šiva satenske šive in vse dekorativne šive na aparatu za najboljše rezultate.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "applico - Wiktionary". en.wiktionary.org (angleščina). Pridobljeno dne 2018-04-16.
  2. "appliquer - Wiktionary". en.wiktionary.org (angleščina). Pridobljeno dne 2018-04-16.
  3. Fleming, John & Hugh Honour. (1977) The Penguin Dictionary of Decorative Arts. London: Allen Lane, p. 27. ISBN 0713909412
  4. Reader's Digest Complete Guide to Needlework. The Reader's Digest Association, Inc. (March 1992). ISBN 0-89577-059-8, p. 192-206

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]