Angleški valček

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Angleški valček ali počasni valček je standardni ples. Glasba zanj je napisana v tri četrtinskem taktu, tempo je 31-32 taktov na minuto. Prva doba je poudarjena, druga in tretja pa ne. Štejemo ga s številkami po taktih: '1 2 3'.

Angleški valček naj bi se po nekaterih razlagah razvil iz bostona (ples, ki izhaja iz mesta Boston), po drugih pa iz upočasnjenega dunajskega valčka. Angleški valček je počasen ples, ki ga zaznamujeta mehko in valovito gibanje. Za to sta pomembna dvig in spust (na prste), za obvladanje katerega je potrebno veliko vaje.

Osnovna slika ali osnovni korak angleškega valčka je 'kvadrat' (desna in leva zaprta menjava): ON na 1 stopi naprej z desno nogo, na 2 vstran z levo nogo in na 3 priključi desno nogo. Istočasno ONA stopi na 1 nazaj z levo nogo, na 2 vstran z desno nogo in na 3 priključi z levo nogo. Desni zaprti menjavi sledi leva, ko gre ON z levo nogo naprej, ONA pa z desno nogo nazaj. Nato še enkrat ponovita desno zaprto menjavo.

Osnovna slika se lahko ponavlja v raznih variacijah, smereh in v kombinaciji z več slikami in figurami.

Kot pri vseh družabnih plesih je bistvenega pomena plesalčevo vodstvo, pri standardnih plesih pa tudi zaprta standardna drža.