Pojdi na vsebino

Altovski saksofon

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Altovski saksofon
Altovski saksofon
Altovski saksofon
Razvrstitev
Igralni obseg
Podobna glasbila
Glasbeniki
Več člankov

Altovski saksofon je saksofon, ki ga je iznašel Adolphe Sax, spada pa v družino pihal. Je tretji najmanjši saksofon v družini saksofonov, ki šteje deset inštrumentov. Je najpogosteje uporabljan saksofon, še posebej v klasičnih delih evropskih avtorjev. Zaradi pomanjkanja spoštovanja do izumitelja saksofona, se je le-ta uveljavil šele s pričetki jazz glasbe v pričetku 20. stoletja v ZDA.

Začetniki se najpogosteje začno učiti igranja bodisi na altovski bodisi na tenorski saksofon, saj se oba zelo pogosto uveljavljata tako v klasični kot jazz glasbi, hkrati pa ponujata dobro podlago za učenje tehnike igranja na saksofon.

Altovski saksofon je uglašen v E♭ (za pol tona znižani E), kar pomeni, da bo ton C, zaigran na altovski saksofon zvenel enako kot ton E♭ na inštrumentu, uglašenem v C tonaliteti (klavir, violina, ipd.).

Saksofon ima obseg od koncertnega (C tonaliteta) D♭ (D♭3) do koncertnega A♭ (A♭5) oz. do koncertnega A (A5) za modele, ki imajo zaklopko za visoki F#. Običajni zapisani obseg pa je od B♭ (Bb3) do F/F# (F/F# 5). Veliko dobrih saksofonistov pa obvlada tudi višji register, imenovan altissimo, ki obsega tone celo do dve oktavi nad običajnim obsegom.