Alja Adam

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Alja
Rojstvo1976[1]
Ljubljana
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg SFRJ
Poklicpesnica, znanstvenica, pisateljica

Alja Adam, slovenska pesnica, znanstvenica, specializantka geštalt psihoterapije, * 1976

Diplomirala je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani iz primerjalne književnost in sociologije kulture. Na isti fakulteti je doktorirala leta 2007 s področja ženskih študij in feministične teorije. Na Inštitutu Gita je opravila štiri leta študija s področja geštalt psihoterapije.

Pesništvo[uredi | uredi kodo]

Avtorica treh pesniških zbirk (Zaobljenost, 2003, Zakaj bi omenjala Ahila, 2008, Dolgo smo čakali na dež, 2015) je ena najbolj prepoznavnih avtoric svoje generacije. Njene pesmi so prevedene v številne tuje jezike in objavljene v domačih in tujih publikacijah ter antologijah. Kot mlada pesnica je prejela nekaj nagrad in nominacij v okviru mednarodnih izborov. Tretja zbirka (Dolgo smo čakali na dež, 2015) je bila leta 2016 nominirana za Veronikino nagrado.

Pesniška knjiga Zakaj bi omenjala Ahila je leta 2011 izšla v prevodu pri španski založbi E.d.a. libros in leta 2009 v Italiji, v letu 2014 na Hrvaškem.

Poleg poezije piše tudi poetične eseje, pravljice in znanstvene članke.

Do leta 2011 je bila zaposlena kot raziskovalka na različnih znanstvenih inštitutih, kjer se je posvečala raziskovanju ženskih likov v svetovni literaturi, konceptu ljubezni in filozofiji kreativnosti. Od leta 2012 je samozaposlena v kulturi kot književnica. Na Univerzi v Novi Goric predava pri predmetu Svetovna književnost.

S pesnico Majo Vidmar je v letu 2014 zasnovala program izkustvenih delavnic kreativnega pisanja v katerih pesnici prepletata pisanje in geštalt terapijo, na ta način pa uvajata zanimive pristope, ki v slovenskem okolju še niso uveljavljeni. Poleg tega se posveča razvoju inovativnih celostnih izobraževalnih-kreativnih programov za otroke, mladostnike in študente/študentke v okviru inštituta za psihoterapijo Satori. V svojem delu prepleta teoretsko znanje s praktičnim delom (kot mentorica kreativnih delavnic, pravljičarka in učiteljica joge) in deluje na presečišču med umetnostjo in področjem osebnostne rasti.

Sklici[uredi | uredi kodo]