Albert II. Grimaldi

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Albert II. Monaški
Monaški knez
Portret
Monaški knez
Obdobje vladanja6. april 2005 – danes
PredhodnikRainier III.
NaslednikJacques, monaški dedni knez
ZakonecCharlene Wittstock
(2011–danes)
PotomciJazmin Grace Grimaldi
Alexandre Coste
Princesa Gabriella
Dedni knez Jacques
HišaGrimaldi
OčeRainier III. Monaški
MatiGrace Kelly
Rojstvo14. marec 1958({{padleft:1958|4|0}}-{{padleft:3|2|0}}-{{padleft:14|2|0}})[1][2][…] (63 let)
Prince's Palace of Monaco[d]
VeraRimokatolicizem
PodpisSignature of Albert II, Prince of Monaco.png

Albert II. Monaški (polno ime Albert Alexandre Louis Pierre Grimaldi), monaški knez, * 14. marec 1958, Monako.

Albert II. Monaški je trenutni vodja dinastije Grimaldi in knez Monaka. Je drugi otrok in edini sin Rainierja III. in ameriške igralke Grace Kelly. Njegovi sestri sta Caroline, princesa Hannovrska in princesa Stéphanie. V juliju 2011 se je knez Albert poročil s Charlene Wittstock, s katero ima dva otroka.[4]

Knez Albert II. je eden najbogatejših plemičev na svetu s premoženjem v vrednosti več kot 1 milijardo dolarjev, ki vključuje zemljišča v Monaku in Franciji.[5]

Zgodnje življenje[uredi | uredi kodo]

Princ Albert s svojo materjo Grace leta 1972.

Albert se je rodil v Knežji palači v Monaku. Ima prednike iz Irske, Združenega kraljestva, Amerike, Nemčije, Francije, Belgije in Monaka. Njegova botra sta bila kraljica Viktorija Evgenija Španska in princ Louis de Polignac. Albert je obiskoval srednjo šolo na Lycée Albert Premier, kjer je leta 1976 diplomiral z odliko.

Šolal se je v šoli v Monaku in tam tudi diplomiral. V letih 1977−1981 je v ZDA študiral ekonomijo, politologijo, psihologijo, angleško literaturo, umetnostno zgodovino, antropologijo, geologijo, sociologijo, nemški jezik in glasbo. Diplomiral je iz političnih znanosti. Tekoče govori angleško, francosko, italijansko in nemško.

Športna kariera[uredi | uredi kodo]

Albert je bil navdušen športnik in je sodeloval pri teku, metanju kopja, rokometu, judu, plavanju, tenisu, veslanju, jadranju, smučanju, skvošu in sabljanju. Je tudi mecen monaške nogometne ekipe, AS Monaco.

Sodeloval je v tekmovanjih v bobu na zimskih olimpijskih igrah leta 1988, leta 1992, leta 1994, leta 1998 in leta 2002.[6] Albert je bil nosilec monaške zastave na zimskih olimpijskih igrah leta 1988, 1994 in 1998.[6] Od leta 1985 je član mednarodnega olimpijskega komiteja. Njegov stari oče John Brendan "Jack" Kelly in stric John Brendan "Kell" Kelly sta bila oba prejemnika medalj na poletnih olimpijskih igrah v veslanju.

Regentstvo[uredi | uredi kodo]

Princesa Karolina in Albert, takrat dedni knez Monaka, z Ronaldom in Nancy Reagan v Washington D.C.-ju 28. marca 1983.

Dne 7. marca 2005 je šel Albertov oče knez Rainier III. v bolnišnico. Kasneje je bil preseljen na oddelek za intenzivno nego. Knez je imel težave z dihanjem, ledvicami in s srcem. Monaška palača je 31. marca 2005 objavila, da bo dedni knez Albert prevzel dolžnosti svojega očeta kot regent, saj Rainier ni bil več sposoben opravljati svoje funkcije kot suveren. 47-letni princ je na svoj prvi dan kot regent Monaka skrbel za svojega kritično bolnega 81-letnega očeta, ki je bil v tistem času najdaljši vladajoči vladar v Evropi in tretji najdaljši vladajoči vladar na svetu.

Zasedba prestola[uredi | uredi kodo]

Dne 6. aprila 2005 je knez Rainier III. umrl in dedni knez Albert je postal Albert II., suveren knez Monaka.

Prvi del ustoličenja kneza Alberta II. kot vladarja kneževine je bil 12. julija 2005 po koncu trimesečnega obdobja žalovanja za njegovim očetom. Jutranja maša v katedrali svetega Nikolaja, na kateri je predsedoval nadškof Monaka častiti Bernard Barsi, je uradno zaznamovala začetek njegovega vladanja. Po tem se je Albert II. vrnil v Knežjo palačo in gostil vrtno zabavo za 7000 Monačanov. Na dvorišču sta bila knezu kot simbol njegove umestitve podeljena dva ključa mesta. Večer se je zaključil s spektakularnim ognjemet na bregu.

Drugi del njegove umestitve je bil 19. novembra 2005. Albert je bil ustoličen v katedrali svetega Nikolaja. Tam je bila v navzočnosti njegova družina. Plemiči iz 16 delegacij so bili navzoči na proslavi po vsej državi. Večer se je zaključil z izvedbo opere v Monte Carlu.

Vladanje[uredi | uredi kodo]

Knez Albert z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom 4. oktobra 2013.

Knez Albert nadaljuje politiko krepitve okoljske zavesti kot so jo začeli prejšnji vladarji države. Julija 2005 je tako kot njegov pra-praded Albert I. odpotoval v Spitsbergen. Na tem potovanju je obiskal ledenika Lilliehöökbreen in Monacobreen. Albert se je tudi udeležil ruske arktične ekspedicije in 16. aprila 2006, na veliko noč, je dosegel severni tečaj. S tem je postal prva vodja države, ki je dosegel severni tečaj.[7]

Knez Albert je podpredsednik Princess Grace Foundation-USA (Fundacija kneginje Grace-ZDA), ameriške dobrodelne organizacije ustanovljene po smrti njegove matere leta 1982, in podpira nastajajoče umetnike gledališča, plesa in filma, kot jih je kneginja Grace v svojem življenju.

Leta 2006 je knez Albert ustvaril Fundacijo kneza Alberta II. Monaškega, ki s podpiranjem trajnostnih in etičnih projektov kaže zavezanost Monaka po vsem svetu. Fundacija se osredotoča na tri glavne izzive: podnebne spremembe in razvoj obnovljivih virov energije; boj proti izgubi biotske raznovrstnosti; in upravljanje z vodami (izboljšanje splošnega dostopa do čiste vode).[8] Albert je tudi svetovni svetovalec Orphans International.

27. avgusta 2015 se je knez Albert opravičil za vlogo Monaka pri omogočanju deportacije skupno 90 Judov in članov odporniškega gibanja, od katerih jih je le devet preživelo. "Storili smo nepopravljivo, ko smo organom sosednjih držav izročili ženske, moške in otroke, ki so se zatekli k nam, da bi pobegnili preganjanja, ki so jih utrpeli v Franciji," je dejal Albert na slovesnosti, na kateri je spomenik v spomin na žrtve slovesno odkrit na Monaškem pokopališču. "V stiski so k nam prišli, da bi dobili zatočišče pri nas, misleč, da so našli nevtralnost."[9]

Zasebno življenje[uredi | uredi kodo]

Poroka in otroci[uredi | uredi kodo]

Knez Albert in kneginja Charlene me obiskom Krakova na Poljskem leta 2012.

Knez Albert se je 1. julija 2011 poročil z nekdanjo južnoafriško plavalko Charlene Wittstock. Svojo zaroko sta objavila 23. junija 2010.[10] Skupaj sta bila prvič videna 10. februarja 2006, ko je knez Albert spremil Wittstockovo na otvoritveni slovesnosti olimpijskih iger v Torinu. Kasneje sta bila spet videna skupaj na Veliki nagradi Monaka. Knez in Wittstockova sta se udeležila otvoritve olimpijskih iger v Pekingu leta 2008 prav tako pa tudi "Bal de la Rose" in galo Nagrade kneginje Grace v letu 2009. Udeležili sta se tudi slavnostnega odprtja olimpijskih iger v Vancouvru. Kot par sta se udeležila poroke švedske prestolonaslednice Viktorije in Daniela Westlinga v Stockholmu štiri dni pred oznanitvijo njune zaroke in poroke princa Williama, vojvoda Cambriškega in Catherine Middleton 29. aprila 2011. Njuna poroka se je odvila v dveh dneh: obred civilne poroke je potekal 1. julija 2011, verski obred pa 2. julija 2011.[11]

Dne 30. maja 2014 je monaška knežja palača objavila, da je princesa Charlene noseča, in par je kasneje objavil, da Charlene pričakuje dvojčka.[12] Dvojčka, Gabriella Thérèse Marie in Jacques Honoré Rainier, sta se rodila 10. decembra 2014 v bolnišnici kneginje Grace v Monaku.[13] Jacques nosi kot očetov dedič naziv dedni knez Monaka in markiz Bauxa, medtem ko je Albert podelil Gabrielli naziv grofica Carladèsa.

Otroci rojeni zunaj zakonske zveze[uredi | uredi kodo]

Jazmin Grace Grimaldi[uredi | uredi kodo]

Jazmin Grace Grimaldi se je rodila 4. marca 1992. Njena mama Tamara Rotolo iz Kalifornije je istega leta vložila očetovsko tožbo proti knezu, trdeč, da je on oče njene hčerke Jazmin. Po virih Desert Suna je bil knez Albert naveden tudi otrokov oče na rojstnem listu. Primer je šel do sojenja leta 1993 in sodnik višjega sodišča Graham Anderson Cribbs ga je na koncu zavrnil, ki je zavrnil pristojnosti in ugotovil, da je bila "nezadostna povezava med [knezom] Albertom in zvezno državo Kalifornijo, ki bi upravičevala tožbo [v Kaliforniji]".[14]

Dne 31. maja 2006 je potem, ko je DNK test potrdil otrokovo starševstvo, je knez Albert v izjavi njegovega odvetnika priznal, da je Jazminin oče.

Alexandre Grimaldi-Coste[uredi | uredi kodo]

Alexandre Stéphane Grimaldi-Coste se je rodil kot Éric Alexandre Stéphane Tossoukpé 24. avgusta 2003. Maja 2005 je njegova mama Nicole Coste, nekdanja Air France stevardesa, po rodu iz Toga, trdila, da je njen najmlajši sin sin kneza Alberta sin, kar je dokazala s testi DNK, ki so jih izvedli švicarski tehniki po naročilu monaške vlade. Dne 6. julija 2005, nekaj dni pred svojim ustoličenjem 12. julija, je knez Albert uradno potrdili prek svojega odvetnika Thierryja Lacosteja, da je 22-mesečni Alexandra njegov biološki sin. V intervjuju april 2014 je Nicole Coste je izpostavila, da je zakonito spremenila Alexandrov priimek v Grimaldi-Coste, v dinastično ime, ki ga uporablja knežja družina.

Nazivi, grbi in monogrami[uredi | uredi kodo]

Nazivi[uredi | uredi kodo]

 • 14. marec 1958 – 6. april 2005: Njegova presvetla visokost dedni knez Monaka, markiz Bauxa
 • 6. April 2005 – 10. december 2014: Njegova presvetla visokost vladar knez Monaški, markiz Bauxa [15]
 • 10. december 2014 - danes: Njegova presvetla visokost vladar knez Monaški

Grbi in monogrami[uredi | uredi kodo]

Great coat of arms of the house of Grimaldi.svg
Grb kneza Alberta II. Monaškega
Royal Monogram of Prince Albert II of Monaco, Variant.svg
Kraljevi monogram kneza Alberta II.
Dual Cypher of Prince Albert and Princess Charlene of Monaco.svg
Skupni monogram kneza Alberta kneginje Charlene

Predniki[uredi | uredi kodo]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16. Grof Charles de Polignac
 
 
 
 
 
 
 
8. Grof Maxence de Polignac
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
17. Caroline Joséphine Le Normand de Morando
 
 
 
 
 
 
 
4. Grof Pierre de Polignac
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
18. Isidoro Fernando de la Torre y Carsí
 
 
 
 
 
 
 
9. Susana Mariana de la Torre y Mier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
19. María Luisa de Mier y Celis
 
 
 
 
 
 
 
2. Rainier III., knez Monaški
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
20. Albert I., knez Monaški
 
 
 
 
 
 
 
10. Ludvik II., knez Monaški
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
21. Lady Mary Hamilton
 
 
 
 
 
 
 
5. Princesa Šarlota, vojvodinja Valentinoiška
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
22. Jacques Henri Louvet
 
 
 
 
 
 
 
11. Marie Juliette Louvet
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
23. Joséphine Elmire Piedefer
 
 
 
 
 
 
 
1. Albert II., knez Monaški
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
24. Brian Kelly
 
 
 
 
 
 
 
12. John Henry Kelly
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25. Honora Margaret McLaughlin
 
 
 
 
 
 
 
6. John B. Kelly Sr.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
26. Walter Costello
 
 
 
 
 
 
 
13. Mary Anne Costello
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
27. Anne Burke
 
 
 
 
 
 
 
3. Grace Kelly
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
28. Johann Karl Majer
 
 
 
 
 
 
 
14. Carl Majer
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
29. Luise Wilhelmine Adam
 
 
 
 
 
 
 
7. Margaret Katherine Majer
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
30. Georg Berg
 
 
 
 
 
 
 
15. Margaretha Berg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31. Elisabetha Röhrig
 
 
 
 
 
 


Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. Record #132814412 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
 2. SNAC — 2010.
 3. Discogs — 2000.
 4. "Prince Albert of Monaco – Fast Facts". CNN. 20. marec 2014. (angleško)
 5. "The World's Richest Royals – Forbes". Forbes. 29. april 2011. (angleško)
 6. 6,0 6,1 "Albert, Prince Grimaldi profile". Sports Reference. Pridobljeno dne 28. maj 2016. (angleško)
 7. "Albert, à nouveau père". Le Figaro. Francija. 20. april 2011. Pridobljeno dne 22. junij 2016. (francosko)
 8. "Prince Albert II of Monaco Foundation". Pridobljeno dne 16. september 2016. (francosko)
 9. Williams, Carol J. (27. avgust 2015). "More than seven decades later, Monaco apologizes for deporting Jews". Los Angeles Times. Pridobljeno dne 16. september 2016. (angleško)
 10. "Prince Albert of Monaco engaged to Charlene Wittstock". BBC. 23. junij 2010. Pridobljeno dne 16. september 2016. (angleško)
 11. Program od monaške knežje palače, 30. junij 2011
 12. "C'est officiel, Charlène de Monaco attend des jumeaux". Paris Match. 9. oktober 2016. Pridobljeno dne 16. september 2016. (francosko)
 13. "Monaco's Princess Charlene, Prince Albert, welcome twin girl and boy". Today. 10. december 2014. Pridobljeno dne 16. september 2016. (angleško)
 14. članek iz London Evening Standard, 24. marec 1993, stran 20
 15. "Biografija kneza Alberta II". Monaška knežja palača. Pridobljeno dne 16. september 2016. (angleško)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]