Admiral (Združeno kraljestvo)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Admiral (okrajšava Adm) je visoki vojaški čin Kraljeve vojne mornarice .

Admiral je nadrejen viceadmiralu in podrejen admiralu flote. V skladu z Natovim standardom STANAG 2116 čin nosi oznako OF-9[1]. Enakovredna čina v Oboroženih silah Združenega kraljestva sta: general (General) pri Britanski kopenski vojski in zračni šef maršal (Air Chief Marshal) pri Kraljevem vojnem letalstvu.

Posebnost pri napredovanju v admirala je bila v tem, da je bil čin dosmrtni in tako niso mogli povišani nikogar, dokler predhodni admiral ni umrl ali odstopil; najbolj znan primer je admiral flote Provo Wallis, ki je živel skoraj 101 leto. Posledično so uvedli rumenenje, ko so častnika povišali v čin admirala, pri čemer pa ni dobil dejanskega poveljstva nad eskadro oz. floto[2]. Glavni namen tega postopka pa je bil, da so lahko dejansko upokojili višje častniki s polovično plačo[3].

Oznake čina[uredi | uredi kodo]

Admiral ima pravico do osebne zastave, ki je rdeči Andrejev križ na belem polju.

Do leta 2001 je bila narokavna oznaka admirala sestavljena iz enega širšega in treh ožjih trakov. Od leta 2001, ko je bil čin povzdignjen v četverozvezdni čin, pa so povečali število ožjih trakov na štiri[4][5].

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. NATO codes for grades of military personnel
  2. Promotion in the Flag Ranks of the Royal Navy During the Napoleonic Wars
  3. N.A.M. Rodger (2004) The Command of the Ocean: A Naval History of Britain 1649-11815 London, Allen Lane, str. 325-6.
  4. royalnavy.mod.uk — Uniforms and Badges of Rank: Admiral
  5. Admiral is a 4 star rank in NATO, Commonwealth and, since 2001, the Royal Navy (Refer UK DCI (Joint Service) 125/2001).

Glej tudi[uredi | uredi kodo]