Pojdi na vsebino

Acetilentetrabromid

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Acetilentetrabromid[1]
Imena
Druga imena
TBE; Tetrabromoacetilen; Tetrabromoetan; 1,1,2,2-Tetrabromoetan
Identifikatorji
ECHA InfoCard 100.001.083
RTECS število
  • KI8225000
Lastnosti
Molska masa 345,7
Tališče -1C° - 1 °C
Vrelišče 135 °C-244 °C
Parni tlak 0.02-0.1 @ 20C
Nevarnosti
NFPA 704 (diamant ognja)
NFPA 704 four-colored diamondFlammability (red): no hazard codeHealth code 3: Short exposure could cause serious temporary or residual injury. E.g. chlorine gasReactivity (yellow): no hazard codeSpecial hazards (white): no code
3
Meje eksplozivnosti
Snov ni eksplozivna.
Če ni navedeno drugače, podatki veljajo za material v standardnem stanju pri 25 °C, 100 kPa).
Sklici infopolja

Acetilentetrabromid (CHBr2CHBr2) je rumenkasta tekočina z ostrim vonjem, podobno kot kafra. Draži kožo. Zaužitje ali vdihavanje lahko povzroči draženje ali narkotične učinke. Kronična izpostavljenost lahko poškoduje jetra. Je negorljiva. Sproščaja vnetljive in strupene hlape. Je veliko gostejša od vode. Uporablja se kot topilo za masti, olja in voski.

Ob vdihu hlapov acetilentetrabromida je potrebno uporabiti respirator ter zagotoviti nujno takojšnjo zdravniško pomoč.

Acetilentetrabromid postane ob segretju nestabilen. Ohladimo vsa prizadeta območja z velikimi količinami vode. Požar se gasi iz čim večje razdalje, kot je mogoče, pri čemer se uporablja sredstva, primernima za gašenje nevarnih tekočin (snov sama po sebi ne gori).

Obstojnost in reaktivnost[uredi | uredi kodo]

Acetilentetrabromid ni topen v vodi. Je nezdružljiv z močnimi spojinami in kemičnimi aktivnimi kovinami. Je nezdružljiv z vročim železom, aluminijem in cinkom v prisotnosti pare. Manj reagira z magnezijem. Zmehča ali uniči večino plastike in gume. Pri segrevanju se sproščajo zelo strupeni hlapi.

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]