Acanthophis pyrrhus

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Acanthophis pyrrhus

Rumeno rdečkasta različica
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Reptilia (plazilci)
Red: Squamata (luskarji)
Podred: Serpentes (kače)
Družina: Elapidae (strupeni goži)
Rod: Acanthophis
Vrsta: A. pyrrhus
Znanstveno ime
Acanthophis pyrrhus
Boulenger[1]
Razširjenost
Razširjenost

Acanthophis pyrrhus je ena najbolj strupenih kač na svetu, ki je razširjena po Avstraliji.

Opis[uredi | uredi kodo]

Spada v rod Acanthophis, njeno telo pa je kratko in čokato ter rahlo sploščeno. Glava ima značilno diamantno obliko, rep pa je tanek in izjemno upogljiv. Odrasli primerki zrastejo v dolžino do 70 cm.[2] Barva kače A. pyrrhus je odvisna od okolja v katerem živi, običajno pa se v naravi pojavljajo opečno rdečkasti ali rdečkasto rumeni osebki z bolj ali manj opaznimi rumenkastimi progami. Rep je temnejše barve, kača pa ga uporablja za privabljanje plena. Strupniki te vrste kač so daljši od strupnikov ostalih avstralskih strupenjač.

Vrsto je leta 1898 opisal George Albert Boulenger.[3]

Ta vrsta se pari spomladi in v zgodnjem poletju. Samice skotijo do 13 živih mladičev pozno poleti ali zgodaj jeseni.[4]

Razširjenost[uredi | uredi kodo]

A. pyrrhus je razširjen od obal Zahodne Avstralije, preko osrednje Avstralije do Severnega teritorija. Na jugu sega njegov habitat do Kalgoorlie.

Vrsta živi na peščinah in kamnitih odročnih področjih osrednje in zahodne Avstralije. na jugozahodnem delu te kače najdemo tudi na zatravljenih območjih[2]. V jutranjih urah te kače pogosto plezajo na grmovje in druge višje ležeče objekte, kjer se nastavljajo soncu.

Obnašanje in strup[uredi | uredi kodo]

A. pyrrhus ni agresivna strupenjača, ki ugrizne le, kadar je neposredno ogrožena. Njen doseg je relativno majhen pri lovu pa se zanaša na izjemno močan in hitro delujoč strup, ki ga ta kača proizvaja v velikih količinah v strupnih žlezah. Osnovna prehrana te vrste kač so razni kuščarji[4][2] in majhni sesalci, ki jih lovi iz zasede. Pri lovu si pomaga z upogljivim repom, ki ga kača premika ter spominja na črva ali gosenico.

Kljub temu, da je zabeleženih izjemno malo ugrizov te vrste kač v Avstraliji pa ta vrsta še vedno velja za izjemno nevarno.[5] Njen strup je močan nevrotoksin s 50 % smrtnostjo.[6]

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. »"Acanthophis pyrrhus"«. Integrirani taksonomski informacijski sistem.
  2. 2,0 2,1 2,2 Browne-Cooper, R.; Bush, B.; Maryan, B.; Robinson, D. (2007). Reptiles and Frogs in the Bush: Southwestern Australia. University of Western Australia Press. str. 243, 244. ISBN 978 1 920694 74 6.
  3. Boulenger, G.A. (1898). »Description of a new death adder (Acanthophis) from central Australia«. Ann. Mag. nat. Hist. 7 (2): 75. Citirano na strani Acanthophis pyrrhus na The Reptile Database Arhivirano 2009-10-20 na Wayback Machine..
  4. 4,0 4,1 »Desert Death Adder«. Our Animals. Australian Reptile Park. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 21. julija 2008. Pridobljeno 13. oktobra 2008.
  5. »Desert Death Adder (Acanthophis pyrrhus)«. Venomous Animals. Australian Venom Research Unit (AVRU). Pridobljeno 13. oktobra 2008.
  6. »CSL Death Adder Antivenom«. Toxinology Department: CSL Antivenom Handbook. Women's & Children's Hospital, Adelaide, Australia. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 12. oktobra 2008. Pridobljeno 13. oktobra 2008.