Žirozmaj

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Focke-Achgelis Fa 330 žirozmaj

Žirozmaj ali rotorski zmaj (ang. Gyrokite ali Rotor kite) je vrsta rotorskega zrakoplova brez motornega pogona. Žirozmaj uporablja za vzgon avtorotacijo - rotor se vrti zaradi aerodinamičnega efekta zraka na lopatice rotorja, ko se zrakoplov premika naprej. Koncept je podoben avtožiru, ki uporablja majhen propeler z motorjem, žirozmaj za razliko nima nobenega pogona. Zato je potreben za vzlet veter ali pa se ga s pomočjo avtomobila, čolna ali druge naprave povleče. Leta 2009 ni nobena država na svetu zahtevala licence za letenje tovrstnih naprav.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Patenti:

Razvoj žirozmajev se je razširil med 2. Svetovno vojno. Nemci so uporabljali Focke Achgelis Fa 330, ki so ga vlekli za podmornicami in je služil za opazovanje. V Britaniji je Raoul Hafner dizajniral Rotachute za odmetavanje padalcev. Žirozmaj bi se uporabljal namesto padal, tudi zato, ker naj bi zmanjkovalo materiala za padala. Večja verzija Rotabuggy bi služila odmetavanju jeepov iz letal. Oba koncepta sta se končala v fazi testiranja. Obstajali so tudi načrti za odmetavanje tankov. Tudi če bi slednji načrt deloval, bi bil velik problem velika teža tanka za transportna letala iz 2. Svetovne vojne.

V 1950ih so jih začeli razvijati kot športne zrakoplove. Dr. Igor Bensen iz ZDA in njegovo podjetje Bensen Aircraft Corporation je proizvedlo veliko žirozmajev, ki jih je Bensen imenoval "žirojadralniki" ("gyrogliders"), termin, ki se je potem uporabljal tudi za druge žirozmaje. Začeli so z B-5, ki se ga prodajali v kit izvedbi za sestavo doma. Ob koncu desetletja so predstavili B-8. B-8 zrakoplov je bil deležn tudi pozornosti USAF, kot alternativa za bolj kontroliran pristanek od padala.

Žirozmaj s pilotom[uredi | uredi kodo]

Brezpilotni žirozmaji[uredi | uredi kodo]

Sklici in reference[uredi | uredi kodo]

  1. Patent US464412
  2. US966143
  3. Gyro Hang Glider Tow http://www.youtube.com/watch?v=1JrT8bKQB0A
  4. Stephan Nitsch http://de.wikipedia.org/wiki/Stephan_Nitsch
  5. »arhivska kopija«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 20. februarja 2014. Pridobljeno 11. aprila 2014.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]