Žiga Okorn

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Žiga Okorn
Rojstvo 23. maj 1967({{padleft:1967|4|0}}-{{padleft:5|2|0}}-{{padleft:23|2|0}}) (50 let)
Ljubljana
Državljanstvo Flag of Slovenia.svg Slovenija
Poklic slikar, oblikovalec

Žiga Okorn, slovenski slikar in oblikovalec. Biografija Rojen 23. 5. 1967 v Ljubljani. Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani končal z diplomo “Slika na specifični lokaciji” in s slikarsko-kiparskim procesom “Sestava” na tivolskem ribniku leta 1991 pri prof. Gustavu Gnamušu in prof. Tomažu Brejcu. Od leta 1994 deluje kot svobodni umetnik. Je soavtor prenove nekdanjih vojaških zaporov v mladinski hotel Celica. Dejaven je bil v vrsti strokovno-civilnih pobud, ki se dotikajo likovne umetnosti in kulture na pedagoškem (proti ukinitvi likovnega pouka v osnovnih šolah), kulturno-varstvenem (pobuda za strokovno rešitev Robbovega vodnjaka) in stanovskem področju (pobuda in soorganizacija dražbe za rešitev DSLU). Ukvarja se še z grafičnim oblikovanjem, fotografijo, notranjim oblikovanjem... Od leta 1991 redno razstavlja doma in v tujini. Živi in deluje v Ljubljani.

Izbor samostojnih razstav; 1991 - postavitev na čolnarni v Tivoliju, Ljubljana (z Jirijem Kočico); 1992 - razstava Robbovega vodnjaka (z Jirijem Kočico); 1993 - “Iz slike na parket”, razstava slik v ateljeju na Ambroževem trgu in razstava slik v Galeriji ŠKUC, Ljubljana; od leta 1997 dalje ustvarja work in progress: “Podoba tvoje odprtosti”; 2004 - “Naslovljeno na svobodo drugega”(razstavljeno tudi v Vili Katarina), slikarsko kiparska postavitev in dejavnice v nekdanji samostanski cerkvi (z Jirijem Kočico) v Galeriji Božidarja Jakca, Kostanjevica na Krki; samostojne razstave v galeriji Equrna leta 1995, 2000, “Osvetljeni” 2005 in ”Med anestezijo in ekstazo” 2008; “Ljubljana - Zagreb - Beograd - stop”, plesna predstava, projekcija slikanja kot žive scenografije, producenta: Teater Bu in Gledališče Glej, Gledališče Glej 2006. Stalna postavitev na Blejskem gradu, CGP, oblikovanje panojev in sodelovanje pri zasnovi in postavitvi, 2008, Narodni muzej Ljubljana; Sodelovanje na Beneškem arhitekturnim bianalu, skupaj z Odprtim krogom, 2008, galerija A+A, Benetke, Italija

Nagrade: 2002 - Nagrada za najboljši akvarel, Piranski Ex-tempore; 2004 - Plaketa mesta Ljubljana, za umetniški projekt prenove nekdanjega zapora na Metelkovi v mladinsko prenočišče Celica, Ljubljana s KUD Sestava; 2006 - Zlati svinčnik, nagrada Arhitekturne zbornice Slovenije, za umetniški projekt prenove nekdanjega zapora na Metelkovi v mladinsko prenočišče Celica, Ljubljana s KUD Sestava; 2008 - Ex tempore Grožnjan, 1. nagrada za delo Spomin, Grožnjan, Hrvaška 2008 -Zlati svinčnik, nagrada Arhitekturne zbornice Slovenije, V sodelovanju z arhitekti; Aleksander S. Ostan, Nataša Pavlin in Veronica Egart za postavitev razstave ob razgrnitvi novih prostorskih aktov (SPN, IPN) MOL.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]