Švedska kraljeva garda

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Švedska kraljeva garda
Royal guards sweden.jpg
Menjava konjeniške garde pred kraljevo palačo v Stockholmu.
Dejavna: 1523 do danes
Država: Švedska
Pripadnost: Kraljeva švedska kopenska vojska
Veja: Kopenska vojska
Tip: pehotno-konjeniška enota
Vloga: pehotno bojevanje
Velikost: 50-60 vojakov
Vzdevek: Högvakten
Barve: modra
Obletnice: 30. april, 6. junij, 14. julij, 28. avgust

Švedska kraljeva garda (švedsko: Högvakten) je gardna enota Švedske kraljeve kopenske vojske, katere glavna naloga je varovati švedsko kraljevo družino ter izvajanje ceremonialnih dolžnosti ob različnih praznikih, obletnicah in državniških obiskih. Garda ni stalna, zato njene dolžnosti opravljajo različne enote v vojski. Razdeljena je na dva dela. Glavni del garde je nastanjen v kraljevi palači v Stockholmu, preostali del garde pa je nastanjen v palači Drottningholm. Začetki garde segajo v 16. stoletje, od leta 1523 pa je garda stalna.

Večji del leta je za kraljevo gardo določena poseben pehotno/konjeniški regiment (Livgardet), občasno pa njegove naloge prevzamejo tudi drugi regimenti švedske vojske, kot je npr. Švedska domača garda. Vendar pa ti regimenti kraljeve gardne dolžnosti prevzamejo le za pet do sedem dni.

Med aprilom in avgustom je okoli kraljeve palače moč videti konjeniške gardne enote, ki jih spremlja glasbeni korpus. Garda je nastanjena v vojašnici v predelu Stockholma, poimenovanem Gardet. Menjava garde poteka pred kraljevo palačo vsak dan okoli 13.00 in pritegne številne radovedneže in turiste.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]