Špik nad Nosom

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Špik nad Špranjo in Špik nad Nosom nad zatrepom doline Zajzere, z Nabojsa

Špik nad Nosom (italijansko Foronon del Buinz) je 2.531 m visoki vrh v skupini Montaža, ki skupaj s Špikom nad Špranjo sestavlja enotno gmoto. Oba "Špika" povezuje skoraj vodoravno sleme. Od drugih vrhov v glavnem grebenu ju oddaljuje Škrbina nad Tratico (z vrhovoma Forca de lis Sieris - 2274 mnm in Forca de la Val - 2352 mnm). Vzhodno od slednje se dvigujejo trije Nižnji vrhi (Cime delle Puertate - 2436 mnm), ki s svojo severno steno strmo padajo na Škrbino Prednje špranje (Forcella Lavinal dell Orso - 2122 mnm). Tu se stikata skupini Montaža in Viša.

Čez celotni greben od Škrbine Prednje špranje do stiščišča s potjo na Špik Hude police poteka dobro zavarovana in označena planinska pot "Ceria - Merlone[1]", ki povezuje koči Corsi, ki stoji v južnem pobočju Viševe skupine, in Brazza, ki stoji ob vznožju južnega ostenja Montaža.

Bivak Luce Vuericha

Od leta 2012 je na vrhu Špika postavljen bivak Luce Vuericha[2], italijanskega gorskega vodnika in alpinista, ki je za posledicami nesreče na Prisojniku umrl v bolnišnici v Huminu.

Dostop[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Opombe[uredi | uredi kodo]