Šeguj kagan

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Šeguj kagan
射匱可汗
Kagan Zahodnega turškega kaganata
Vladanje611-618
PredhodnikHešana kagan
Rojstvo
Prvi turški kaganat
Smrt618({{padleft:618|4|0}})
Sujab
RodbinaAšina
OčeTulu Tegin (都六)
Religijatengrizem

Šeguj kagan (srednjekitajsko *ʑia-gwi, srednjeperzijsko Zyk, Žeg[1]) je bil tretji kagan Zahodnega turškega kaganata, * ni znano, † 618.

Ozadje[uredi | uredi kodo]

Zahodni turški kaganat (cesarstvo) na ozemlju sedanjega Turkestana je bil ustanovljen kot rezultat delitve Prvega turškega kaganata po Tardujevi smrti leta 603. Imenovali so ga tudi On ok (Deset puščic). Ime se je nanašalo na deset najmočnejših plemen v cesarstvu: pet plemen iz plemenske zveze Dulu na severovzhodu in pet plemen iz plemenske zveze Nušibi na jugozahodu. Zvezi sta izoblikovali dve rivalski frakciji, meja med njimi pa je bila reka Ili.

Stanje po delitvi[uredi | uredi kodo]

Šeguj je bil Tardujev vnuk in guverner Čača (Taškent). Po Tardujevi smrti je pričakoval, da bo on njegov naslednik, toda Duluji so namesto njega ustoličili Tamana, imenovanega tudi Hešana kagan, ki je bil za generacijo mlajši od Šeguja. Taman je bil zelo neizkušen vladar in marioneta kana Dulu. Klan Nušibi in trgovci na svilni cesti so trpeli zaradi naraščajoče anarhije in leta 611 podprli Šeguja v borbi za prestol. Ko so Tamanovi pristaši aretirali kitajskega veleposlanika, namenjenega k Šeguju, se je Šeguj uprl in Taman je moral pobegniti v cesarstvo Sui, kjer so ga ubili.[2]

Šeguj je vzpostavil in vzdrževal red v svojem cesarstvu in zagotavljal varnost na svilni cesti. Njegov mandat je pomenil začetek prevlade Nušibijev. Leta 618 ga je nasledil njegov brat Tong, med čigar vladavino je Zahodno turško cesarstvo doseglo vrhunec.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Ünal, Orçun (2014). "Once Again on the Etymology of the Old Turkic Yaŋa ~ Yaŋan ~ Yagan 'Elephant'" Hacettepe University Journal of Turkish Studies Vol. 11 Issue 21, str. 229-249. "Extended Summary" str. 3
  2. L.N.Gumilev. Eski Türkler (tr: Ahsen Batur), İstanbul, 2002, Selenge Yayınları. ISBN 975-7856-39-8. OCLC 52822672, str. 199-200.
Šeguj kagan
Klan Ašina
Rojen: ni znano Umrl: 618
Predhodnik:
Hešana kagan
Kagan Zahodnega turškega kaganata
611–618
Naslednik:
Tong jabgu kagan