Óbidos, Portugalska

Óbidos
občina
Pogled na Óbidos
Pogled na Óbidos
Zastava Óbidos
Zastava
Grb Óbidos
Grb
Óbidos se nahaja v Portugalska
Óbidos
Óbidos
Koordinati: 39°31′29″N 09°9′28″W / 39.52472°N 9.15778°W / 39.52472; -9.15778
Država Portugalska
RegijaCentro
OkrožjeLeiria
Upravljanje
 • županHumberto da Silva Marques
Površina
 • 141,55 km2
Nadm. višina
49 m
Prebivalstvo
 (2015)
 • Skupno11.617
Omrežna skupina262
zavetniksveta Marija
Spletna stran[www.cm-obidos.pt www.cm-obidos.pt]

Óbidos (portugalska izgovorjava: [ˈɔβiðuʃ] (poslušaj); proto keltsko Eburobrittium) je mesto ((portugalsko vila) in občina v regiji Centro, zgodovinski provinci Estremadura in okrožju Leiria. Samo mesto ima približno 3100 prebivalcev. Leta 2011 je občina imela 11.772 prebivalcev[1] na območju 141,55 kvadratnih kilometrov.[2]

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Grad in obzidje Óbidosa iz zahoda
Azulejo namestnih vratih Óbidosa
Pogled od zgoraj na Santa Maria

Ime Óbidos je latinizirana (oppidum, citadela) izpeljanka starejšega keltskega Eburobricio. Občina je zrasla iz rimske naselbine ob vznožju povišane strmine. Regija Óbidos, ki se razteza od Atlantika do notranjosti province Estremadura vzdolž rek in jezer, je bila naseljena že od poznega paleolitika.[3] Naselbina, ki so jo zgradila zgodnja keltska plemena, je bila kasneje središče trgovanja za Feničane. Arheološki dokazi iz podnožja srednjeveškega stolpa (južno od Facha) na gradu Óbidos kažejo na rimsko gradnjo, povezano s postojanko rimskega civitasa Eburobrittiuma, velikega urbanega območja, ki je bilo v fazi izkopavanj. Z arheološkimi raziskavami so v bližini naselja odkrili ostanke foruma, term in drugih rimskih objektov.

Po padcu Rima je regija prišla pod vpliv Vizigotov, čeprav manjkajo posebni zapisi. Rimsko mesto Eburobrittium je bilo v 5. stoletju zapuščeno zaradi varnejšega vrha hriba, kjer je danes glavno naselje. Nekje po letu 713 so Mavri na tej gori postavili utrdbo, medtem ko je v soseski Moncharro živela krščanska skupnost Mozarabcev.

Mesto je bilo odvzeto Mavrom med vladavino prvega portugalskega kralja Alfonza Henrika leta 1148. Tradicija pravi, da je bil en vitez, Gonçalo Mendes da Maia, odgovoren za uspešen napad na mavrski grad. Ponovno zavzetje Óbidosa je bila zadnja faza v osvajanju regije province Estremadura, po naseljih Santarém, Lizbona in Torres Vedras. Po nadzoru regije je naselje leta 1195, med vladavino kralja Sanča I., prejelo svoj prvi foral (listino). Leta 1210 je kralj Alfonz II. Portugalski naslov te vasi podelil kraljici Urraci. Od takrat je bil Óbidos pogosto pod pokroviteljstvom portugalskih kraljic, kar je povzročilo njegov neuradni naziv Vila das Rainhas (mesto kraljic); več kraljevih soprog je obogatilo vas z donacijami od srednjega veka do 16. stoletja.

Grad in obzidje Óbidosa so preoblikovali med vladavino kralja Denisa I. Struktura iz apnenca in marmorja je bila utrjena in obdelana, medtem ko je utrdbo v 14. stoletju ustvaril kralj Ferdinand. Do prve prezidave je naselje zraslo tudi izven grajskih vrat.

Cerkev Santa Maria v Óbidosu je bila prizorišče poroke kralja Alfonza V. s svojo sestrično, princeso Isabello iz Coimbre, 15. avgusta 1441, ko sta bila oba še otroka, stara 9 oziroma 10 let. Upravne reforme, ki jih je izvedel kralj Manuel I. v Óbidosu leta 1513, so vključevale uvedbo uradne listine in večjo prekvalifikacijo mestnega območja.

Potres leta 1755 je povzročil škodo na vaškem obzidju, nekaj cerkvah in številnih stavbah ter povzročil izgubo arhitekture arabskega in srednjeveškega navdiha. Podobno so polotoške vojne potekale v bližini Óbidosa, vključno z bitko pri Roliçi. V zadnjem času je bila vas središče vlade in zbirališče tistih, ki so sodelovali v nageljnovi revoluciji leta 1974, kar jo povezuje z uporom gibanja oboroženih sil.

Geografija[uredi | uredi kodo]

Glavna ulica Óbidosa

Občina, ki je na obali Atlantskega oceana, na severovzhodu in vzhodu meji na Caldas da Rainha, na jugu na Bombarral, na jugozahodu na Lourinhã in na zahodu na Peniche. Upravno je razdeljen na 7 civilnih župnij (freguesias):[4]

  • A dos Negros
  • Amoreira
  • Gaeiras
  • Olho Marinho
  • Santa Maria, São Pedro e Sobral da Lagoa
  • Usseira
  • Vau

Turizem[uredi | uredi kodo]

Območje mesta Óbidos je na vrhu hriba, obdano z utrjenim obzidjem. Óbidos ostaja dobro ohranjen primer srednjeveške arhitekture; njegove ulice, trgi, obzidje in grad so priljubljene turistične destinacije. V gradu je zdaj pousada. Občina je tudi dom znamenitega golfskega kompleksa Praia D'el Rey, enega najboljših golfskih letovišč v Evropi, in Royal Óbidos - Spa & Golf Resort.

Srednjeveška tržnica Óbidos[uredi | uredi kodo]

Vsak julij grad Óbidos gosti tradicionalno 'srednjeveško tržnico'. Grad in okoliško mesto dva tedna poustvarjata duh srednjeveške Evrope.

Transparenti in heraldične zastave ustvarjajo razpoloženje skupaj s stotinami zabavljačev in lastnikov stojnic, oblečenih v trgovce, žonglerje, norčke, potujoče ministrante, vojake in druge. Obiskovalci lahko nakupujejo na sejmu tradicionalnih rokodelskih izdelkov ali si ogledajo srednjeveške predstave, razstave konj in kostumirano parado, ki se vije po ulicah. Obstajajo tudi prikazi vitezov in oboroženih bojev.

Prašič na ražnju, krepke juhe, zajec, jagnjetina, trska, prepelice, klobase in drugo meso na žaru so samo nekatere od številnih srednjeveških jedi, ki jih ponujajo na desetine 'tavern' in stojnic, razporejenih po vsej tržnici. Pitje iz vrčev in jedača iz lesenih posod, vse to prispeva k izkušnji.

Znamenitosti[uredi | uredi kodo]

  • Današnje mestne utrdbe z obzidjem in gradom so bile zgrajene med 13. in 16. stoletjem. Kralj Denis je dal zgraditi grad v 13. stoletju, mestno obzidje je iz leta 1527 in je ostalo nespremenjeno do 21. stoletja. Obzidje je dostopno vsepovsod; na gradu je bila postavljena pousada. Vsako poletje se v središču mesta odvija srednjeveška tržnica.
  • Cerkev Santa Maria izvira iz 12. stoletja. Leta 1444 sta se tukaj poročila kralj Alfonz V. in Isabel Portugalska. Cerkev je obložena z azulejo in vsebuje številne slike slikarja Josefa de Óbidosa.
  • Nasproti cerkve je na dvignjeni terasi postavljena pranger, ki je simbol mestne listine občine.
  • Pred mestnim obzidjem akvadukt, zgrajen leta 1570, prinaša vodo v mesto iz Usseire. Še vedno je v veliki meri ohranjen.
  • Opazovanje ptic je možno v smeri lagune Óbidos, urejene pa so tudi pohodniške poti.[5]

Literatura[uredi | uredi kodo]

Óbidos je znan tudi po svojih knjigarnah. Obstaja 14 knjigarn, od katerih je ena v cerkvi, druga, Livraria do Mercado Biológico, prodaja ribe in knjige.[6]

Leta 2013 je mestna uprava Óbidosa razvila občinski literarni program, ki je vključeval ustanovitev mednarodnega literarnega festivala. Od svoje prve izdaje leta 2015 Fólio (Festival Literário Internacional de Óbidos) poteka vsako leto oktobra.[7][8]

Leta 2015 je UNESCO priznal Óbidos za mesto literature.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Statistics Portugal - Web Portal«. www.ine.pt.
  2. »Áreas das freguesias, concelhos, distritos e país«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 5. novembra 2018. Pridobljeno 18. januarja 2024.
  3. Óbidos Patrimonium (ur.). »Resumo Histórico« (v portugalščini). Óbidos, Portugal: Câmara Municipal de Óbidos. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 23. februarja 2008. Pridobljeno 18. januarja 2024.
  4. Diário da República. »Law nr. 11-A/2013, page 552 81« (PDF) (v portugalščini). Pridobljeno 29. julija 2014.
  5. www.avesdeportugal.info, abgerufen am 1. November 2013
  6. »BOOKSTORES: How to Read More Books in the Golden Age of Content« – prek www.youtube.com.
  7. »Travel review: Obidos, Portugal« – prek www.yorkshireeveningpost.co.uk.
  8. »Folio Festival 2022« – prek www.foliofestival.com.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]