Wikipedija:Orakelj/52. teden 2005

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

genetika

pozdravljeni1

prišel sem do navzkrižne predstave o celici se pravi; je celica skupek kromosomov ali so kromosomi sestavljeni iz nekakšnih celic (s tem mislim na DNK+beljakovinska ovojnica) za odgovor se vnaprej zahvaljujem!

VELIKO ZDRAVJA, SREČE, LJUBEZNI IN USPEHA V NOVEM LETU! Ta nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Ozzie (pogovor • prispevki)


Nekoliko pozen odgovor, ampak bo morda še komu drugemu pomagal. Kromosomi so jedrne strukture, ki nastanejo nekoliko pred delitvijo jedra, ki sama poteče pred dejansko delitvijo celice. DNA se pred deltivjo podvoji, dvojna vijačnica se razcepi in dedni material se zgosti v kromatinske niti, ki se še nadalje zbijejo skupaj in tvorijo kromosome. Po dva homologna kromosoma se "spneta" skupaj s centriolom, niti delitvenega vretena pa pare kromosomov ločijo in jih potegnejo vsakega na svoj pol jedra - tako nastaneta dve kopiji izvornega jedra. Zatem se deli še citosol in iz ene materinske celice nastaneta dve hčerinski.
Če torej povzamem, kromosomi so jedrne strukture, ki celici služijo pri celični delitvi. Za podrobnosti pa si oglej članek o mitozi. --Janus 18:06, 21 junij 2006 (CEST)