Uporabnik:Kozinchek

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Mercedes-Benz G-Class[uredi | uredi kodo]

Mercedes-Benz G-Class, imenovan G-Wagen (katera okrajšava izvira iz Geländewagen, "cross country "), je srednje velik štirikolesni luksuzni terenec, v Avstriji ga izdeluje in prodaja Mercedes-Benz. Na nekaterih trgih pa je bil prodajan pod imenom Puch.

Razvoj avtomobila[uredi | uredi kodo]

Puch G

Razvoj avtomobila se je začel leta 1972, s poudarkom na terensko sposobnost, maksimalno varnost ter udobjem. Sodelovanje je potekalo med Daimler-Benz in Steyr-Daimler-Puch v Gradcu v Avstriji. Mercedes-Benz inženirji v Stuttgartu so bili odgovorni za načrtovanje in testiranje, medtem ko je skupina v Gradcu razvila proizvodne načrte. Prvi model je bil predstavljen pri Daimler-Benz leta 1973. Drugi pa se je začel razvijati na novem proizvodnem obratu v Gradcu, kjer so vozilo sestavil v  letu 1975, "G Model je leta 1980 v Vatikan dostavil posebej opremljen model z blindiranimi stekli ter drugimi varnostnimi ukrepi, ki je služil za prevoz papeža. Popemobile oziroma "Papa G" pa je kasneje prevzel stalno prebivališče v Mercedesovem muzeju v Stuttgartu v Nemčiji.

Prve velike izboljšave so bile uvedene leta 1981, vključno z avtomatskim menjalnikom, klimatsko napravo, pomožnim rezervoarjom za gorivo, zaščitnimi rešetkami za žaromete, modificiranimi odbijači ter vitlom. Avtomobil je bil tudi bolj udoben zaradi novejših sprednjih sedežev, pomožnim ogrevanjem in širšim pnevmatikam. Leta 1985 posodobitev ni bilo konca saj so naredili zaporo diferenciala, centralno zaklepanje vrat in standardni merilnik vrtljajev. Proizvodnja je do leta 1986 izdelala več kot 50.000 G modelov.

G-Wagen je na 10. obletnici, izdal nov model s stalnim pogonom na 4 kolesa, zavornim sistemom (ABS), tempomatom avtomobil pa je bil grajen iz nerjavečega jekla z dodatno montiranim  pokrovom za rezervno pnevmatiko, notranjost pa so popestrili leseni dodatki. Istega leta so naredili 100000 modelov avtomobila G-model. Leta 1994 je bil model linije v tovarni Gradec uradno preimenovali v G-Class. Leta 1996 je avtomatski menjalnik postal elektronsko nadzorovano 5-stopenjska enota. Prezračevane sprednje kolutne zavore in zračna blazina za voznika je postala standardna,  dodali so še pranje žarometov in dodatne zračne blazine za sopotnika.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Za leto 1999 je bil predstavljena novost in sicer V 8. motor v  "G 500 Classic" posebna izdaja z oznako 20. obletnica modela. Velika novost je bil multifunkcijski volan, ki je bil vgrajen v vseh modelih. Kasneje pa novo presenečenje G 55 AMG prvi najmočnejši G-razred z 354 KM. Nova aluminijasta platišča, kromirana maska ​​in modificirani odbijači ter notranjo razkošno kabino. Novi dinamični krmilni sistemi vključen v program za elektronsko stabilnost (ESP), pomoč pri zaviranju in 4 kolesni Electronic Traction sistem (4 ETS). G 55 AMG je nato v letu 2004 motor nadgradili z dodatno tlačno polnjenem V8 motorjem ki je razvijal 476 KM. V Sibiriji v letu 2006 avtomobil dosegel najhladnejši relacijo v zimskem času in sicer vožnje 19.000 km brez ene same okvare, pri temperaturah -53 ° C.

Prvotna 460-serija " Geländewagen"  je  v prodajo za civilne kupce prišel leta 1979. Na voljo je bil z dvema medosnima razdaljama. Krajši model z medosno razdaljo  2400-mm in dolg model z razdaljo do 2.850-mm. Kupci so lahko izbirali med tremi vrstami karoserije: 2-vratni z  kratko medosno razdaljo in daljšim z dolgo medosno razdaljo in štirimi vrati. Modela so proizvajali v tovarni v Gradcu, zato je avto nosil ime kot Puch G.

Med razvijanjem G-Wagen-a je bilo prisotnih veliko sprememb pri obliki karoserije, saj je bil avtomobil razvit tako za vojsko kot za civilne. Samo kabine so se zelo razlikovale medosno razdaljo 2.850/ 3,120 oziroma 3.400 mm, šasije / kabine. Mere so napisane za standardizirano civilno vozilo. Mere za vojsko-reševalna vozila ali komunikacijska vozila so bila standardno še nekoliko večja.

Mercedes-Benz G 63 AMG
Proizvajalec Mercedes-Benz
Ime Mercedes-Benz G-Wagen (1979 Puch G)
Proizvodnja Graz, Austria,
Kategorija srednje velik štirikolesni luksuzni terenec