Uporabniški pogovor:DamjanLeban

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Tvoja prva urejanja:

  1. Ne vandaliziraj in ne briši vsebine člankov!
  2. Vsebina, ki si jo dodal mora biti tvoje lastno delo, ali pa moraš zanjo imeti dovoljenje avtorja. V nasprotnem primeru bo izbrisana!
  3. Članek poskusi oblikovati v slogu enciklopedije: poglej si slog že obstoječih člankov. Ukaze urejevalnika preizkušaj v Peskovniku.

Ziga 10:44, 20 april 2007 (CEST)

Kršitev avtorskih pravic[uredi kodo]

Tvoj članek Tolminski muzej je bil prekopiran z uradne strani muzeja. Tega ne smeš početi, lahko pa si s tistim besedilom pomagaš in s svojimi besedami napišeš članek.--Rude 11:01, 20 april 2007 (CEST)

Seveda je bil prekopiran z uradne strani, to sem storil po korespondenci z direktorico Tolminskega muzeja. Uradno stran Tolminskega muzeja pa sem tudi sam izdelal, kar je tam tudi navedeno. Avtor teksta pa je Karla Kofol, etnologinja Tolminskega muzeja. Damjanleban 17:18, 20 april 2007 (CEST)

In kaj naj zdaj naredim, da bo Wikipedia upostevala ta prispevek?? Damjanleban 17:18, 20 april 2007 (CEST)

Dragi Ziga: se ti ne zdi malce nekorektno nic hudega slutecega novega uporabnika (to je mene) meni nic tebi nic obtozevati vandalizma?? Damjanleban 18:24, 20 april 2007 (CEST)

Draga Wikipedia: Tolminski muzej bi rad imel isti tekst kot na svoji spletni strani objavljen tudi na strani Wikipedie (v nasprotnem se tudi avtorju tega besedila zdi problematicen smisel wikipedie). Iz dis posibl??? Hvala lepa. Damjanleban 18:19, 20 april 2007 (CEST)

Če je tako, potem ni problema z objavo. Se pa morate zavedati, da je vsebina Wikipedije pod GFDL licenco in kar iz tega sledi. LP --Tone 18:50, 20 april 2007 (CEST)

Dajmo vsebine, direktno vzete z drugih spletnih virov, komentirati na pogovornih straneh samega članka. Damjan, tu imamo pač tako politiko, da brišemo, če ni dovoljenja, sicer bi se nepreverjenih člankov, ki bi potencialno kršili avtorske pravice, nabralo ogromno. (Ono sporočilo je predloga oz. informacija novim urejevalcem, no, zaenkrat so vsi zadevo razumeli tako, kot je bila mišljena.

  • Zato predlagam, da se na pogovornih straneh člankov napiše dovoljenje. V nasprotnem primeru (se lahko pojavi urejevalec, ki bo dojel identičnost besedila) bo spet kdo nalimal oznako copyvio in izbrisal. Iskanje dovoljenj itd. po različnih pogovornih straneh je utopična ideja. Glej: Pogovor:Tolminski muzej.

Toliko o tem. Ziga 20:10, 20 april 2007 (CEST)

Da ne bo kakšnih nesporazumov: glede avtorskih pravic se popolnoma strinjam s politiko Wikipedie. Vseeno pa se mi zdi malo hudo, da nekega novega uporabnika najprej "lopnete po glavi" s pisanjem o vandalizmu in pridigami, česa se ne sme početi (stvari pač berem kakor so napisane, ne kakor naj bi bile mišljene), ko pa bi to lahko sporočili tudi z drugimi besedami ali s kratkim napotkom kaj in kako. Saj kdo pa ima danes čas se poglabljati v vsa pravila delovanja raznoraznih organizacij ... Damjanleban 12:20, 21 april 2007 (CEST)

Avtorske pravice slik[uredi kodo]

Slike morajo biti opremljene z naslednjimi podatki:

  • kaj prikazujejo
  • avtor (oz. vir: http, scan, ipd.)
  • licenca (dovoljenje), pod katerim avtor dopušča objavo na wikipediji

primer: [1] oziroma v urejevalnem oknu: [2].

Če so slike tvoje oziroma javna last, t.j., da jim lahko dodaš licenco pd (public domain) oz. GFDL, potem jih raje nalagaj v Zbirko (Commons), tako da jih bodo lahko uporabljale tudi druge wikipedije.

Slike, ki s podatki niso opremljene, dobijo predlogo OVL in so v kratkem času izbrisane, lp., Ziga 11:48, 21 april 2007 (CEST)

Ker si se pri sliki Slika:Tolmin600.jpg navedel kot avtor, predlagam, da ji daš dovoljenje GFDL, ali pd., predvsem pa predlagam, da v nadaljnje nalagaš na Zbirko. Če bi npr. hotel napisati članek na angleško wp., bi moral ponovno nalagati sliko tja (tj. lokalno angleško wikipedijo), če pa je slika v Zbirki, jo lahko pokličeš iz katerekoli wp. Ziga 11:52, 21 april 2007 (CEST)

Postopek:

  1. greš sem in se logiraš (prijaviš) na enak način, kot si to storil na tej wikipediji
  2. greš na Upload stran in naložiš sliko, ne pozabi izbati licence=dovoljenja v oknu spodaj; v Zbirki radirajo radikalno.

lp., Ziga 12:01, 21 april 2007 (CEST)

Odlično, hvala za nasvete! Damjanleban 12:11, 21 april 2007 (CEST)