Točno opoldne

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Točno opoldne
filmski plakat
RežijaFred Zinnemann
ProdukcijaStanley Kramer
ScenarijCarl Foreman
Temelji naThe Tin Star
avtor John W. Cunningham
Vloge
GlasbaDimitri Tiomkin
FotografijaFloyd Crosby
MontažaElmo Williams
Studio
Stanley Kramer Productions
DistribucijaUnited Artists
Datum izida
24. julija 1952
Dolžina
85 minut
DržavaZDA
Jezikangleščina
Proračun730.000 USD[1]
Dohodek bruto12 milijonov USD[2]

Točno opoldne (angleško High Noon) je ameriški vestern iz leta 1952, ki ga je režiral Fred Zinnemann in produciral Stanley Kramer po scenariju Carla Foremana, v glavni vlogi pa nastopa Gary Cooper. Zgodba, ki se odvija v realnem času, se osredotoča na agenta USMS, ki je razpet med občutkom dolžnosti in ljubezni do neveste, zato se sam sooči s tolpo morilcev.

Premierno je bil prikazan 24. julija 1952. Izkazal se je za finančno uspešnega in naletel na dobre ocene kritikov. Na 25. podelitvi je bil nominiran za oskarja v sedmih kategorijah, tudi za najboljši film, osvojil pa nagrade za najboljšega igralca (Cooper), montažo, izvirno glasbeno podlago in izvirno pesem.[3] Nominiran je bil tudi za sedem zlatih globusov, od katerih je bil nagrajen za najboljšega igralca (Cooper), stransko igralko (Katy Jurado), izvirno glasbeno podlago in fotografijo.[4] Leta 1989 ga je ameriška Kongresna knjižnica izbrala za ohranitev v okviru Narodnega filmskega registra zavoljo njegove »kulturne, zgodovinske ali estetske vrednosti«. Ameriški filmski inštitut ga le leta 2007 uvrstil na 27. mesto lestvice stotih najboljših ameriških filmov in leta 2008 na drugo mesto lestvice najboljši ameriških vesternov.

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Champlin, C. (October 10, 1966). Foreman hopes to reverse runaway. Los Angeles Times (1923-Current File) Retrieved from http://search.proquest.com/docview/155553672
  2. Tino Balio, United Artists: The Company That Changed the Film Industry, University of Wisconsin Press, 1987, p. 47.
  3. »The 25th Academy Awards - 1953«. oscars.org. Pridobljeno 8. maja 2018.
  4. IMDB List of nominations and awards for Stanley Kramer's High Noon.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]