Tarot

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Tarot karte so vedeževalne karte. Ustvarjene so bile v srednjem veku ko so ljudje verjeli da jim je usoda že zapisana. Prve tarot karte so se imenovale Rider Waite tarot.

Osnovna zgradba[uredi | uredi kodo]

Tarot kupček je zgrajen iz 78 kart. Deli se v malo in veliko arkano. Veliko arkano sestavlja 22 kart in predstavljajo vplive ki jih ne gre spremeniti. Začne se z karto norec ki pade v prepad in med potovanjem navzdol se spreminja v vedno pametnejšo osebnost. Malo arkano pa sestavlja 56 kart. Delijo se v štiri skupine: palice, kelihe(peharje), meče in novce(zvezde). vsaka skupina se deli v štirinajst kart. Ase, dvojke, trojke, štirice, petice, šestice, sedmice, osmice, devetice, desetice, paže(princese), viteze(prince), kraljice in kralje. Vsaka karta ima svoj pomen.

Postavitve[uredi | uredi kodo]

Najbolj zanesljiva postavitev je zagotovo keltski križ. Vendar obstaja nešteto različnih postavitev(otvoritev) za razbiranje.

Keltski križ

Karta 1: Vi Karta 2: Konflikt Karta 3: Izvor situacije Karta 4: Vplivi iz preteklosti Karta 5: Bližnja prihodnost Karta 6: Konec, ki si ga najbolj želite Karta 7: Samopodoba v situaciji Karta 8: Vplivi iz okolja Karta 9: Upanja in strahovi Karta 10: Konec če se nič ne spremeni

Obrnjene karte[uredi | uredi kodo]

Ko postavljate karte lahko naletite na karte, ki so obrnjene na glavo. Nekateri temu ne dopisujejo nobenega pomena in karto kar obrnejo prav. Nekateri karto še dodatno in natančneje obrazložijo. Nekateri imajo poseben pomen za nekatero karto a največ ljudi kartam da ravno obraten pomen.