Tablica usod

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Tablica usod, pogosto napačno Tablica usode (sumersko 𒁾𒉆𒋻𒊏 dub namtarra[1] akadsko ṭup šīmātu, ṭuppi šīmāti) v mezopotamski mitologiji je bila tablica iz gline z besedilom v klinopisu in potrjena z valjastimi pečati, ki je veljala za trajen pravni dokument boga Enlila, vladarja vesolja in zato najvišje avtoritete. Imetnik Tablice je bil hkrati vrhovni vladar vesolja.

V sumerski pesnitvi Ninurta in želva je imetnik Tablice bog Enki in ne Enlil.[2] V tej pesnitvi in akadski pesnitvi o Anzuju Tablico usod ukrade ptič Imdugud (sumersko) ali Anzu (akadsko)[3] in s tem postane vladar vesolja.[4]

V babilonski pesnitvi o ustvarjenju sveta Enuma Eliš boginja Tiamat podari Tablico usod demonu Kinguju in mu prepusti poveljstvo svoje vojske. Marduk, izbrani junak bogov, uniči Tiamat in njeno vojsko, obdrži Tablico usod in s tem utrdi svojo oblast nad bogovi.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "The Electronic Text Corpus of Sumerian Literature". etcsl.orinst.ox.ac.uk. Pridobljeno 28. avgusta 2017.
  2. Oxford.
  3. Black, J., Green, A. (1992). "Tablet of Destinies", Gods, Demons and Symbols of Ancient Mesopotamia: An Illustrated Dictionary. London: British Museum Press.
  4. Antiqillum[mrtva povezava].