South Park: The Stick of Truth

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
South Park: The Stick of Truth
RazvijalciObsidian Entertainment
ZaložnikiUbisoft
Režiser
  • Chris Brion
  • Chris Parker
  • Zane Lyon
Producenti
  • Todd Benson
  • Matthew Singh
OblikovalciMatt MacLean
ProgramerjiDan Spitzley
AnimatorBrian Menze
Pisci
SkladateljJamie Dunlap
SerijaSouth Park Uredi v Wikpodatkih
Okolje
Datum izida
4. marec 2014
  • Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360
  • PlayStation 4, Xbox One
Zvrstigranje vlog
Igralski načinienoigralski

South Park: The Stick of Truth je videoigra igranja vlog, ki jo je razvilo podjetje Obsidian Entertainment v sodelovanju s South Park Digital Studios, na osnovi animirane televizijske serije South Park. Izšla je marca 2014 v založbi Ubisoft za sisteme Microsoft Windows, PlayStation 3 in Xbox 360. Dogajanje sledi neimenovanemu Novemu mulcu (New Kid), ki se s starši priseli v naslovno mesto in se zaplete v epsko igro vlog z ljudmi, čarovniki in vilinci, ki se bojujejo za nadzor nad Palico Resnice (Stick of Truth). Dogajanje hitro eskalira in pripelje udeležence v konflikt z nezemljani, naci zombiji in vladnimi silami, zaradi česar grozi uničenje celotnemu mestu.

Tudi risankasta grafična podoba posnema serijo, igralec v 2,5-D perspektivi nadzoruje svoj lik v tretjeosebnem pogledu in raziskuje South Park, govori s prebivalci ter opravlja naloge, z napredovanjem pa pridobiva dostop do prej zaprtih območij.[1] Na začetku mu dodeli enega od štirih arhetipskih razredov likov: bojevnika, tatu, čarovnika ali Juda, ki imajo različne sposobnosti. S podpornimi liki se bojuje proti sovražnikom in proti njim uporablja vrsto napadov na blizu, na daleč ter magičnih prdcev.[2]

Razvoj[uredi | uredi kodo]

Avtorja serije, Trey Parker in Matt Stone, sta stopila v stik z ekipo Obsidian z idejo igre igranja vlog, ki bi zgledala enako kot serija. Razvoj se je pričel leta 2009 in vpletena sta bila v vseh fazah: napisala sta scenarij, svetovala pri grafični podobi in, tako kot v seriji, posodila glasove mnogim likom.[3] Kljub temu izdelava ni potekala gladko. Prvotni založnik, THQ, je v tem obdobju bankrotiral in v začetku leta 2013 je pravice prevzel Ubisoft. Sprva napovedani izid v začetku leta 2013 so večkrat prestavili, do marca 2014, ko je igra dejansko izšla.[4]

Odziv[uredi | uredi kodo]

Igra The Stick of Truth je bila deležna pretežno pozitivnega odziva kritikov, ki so pohvalili komičen scenarij, grafično podobo in zvestobo izvirni seriji.[5] Manj odobravanja je bil deležen boj, ki je prelahek in ne nudi izziva, kritiki pa so izpostavili tudi nekaj hroščev, ki lahko ovirajo napredovanje.[1]

V nekaterih regijah so morali igro cenzurirati zaradi zgodbe, ki vključuje motive splava, in nacistične ikonografije; Parker in Stone sta sporne scene nadomestila s podrobnimi tekstovnimi opisi dogajanja. [6]

Na račun dobrega sprejema je 17. oktobra 2017 izšlo nadaljevanje z naslovom South Park: The Fractured but Whole, 13. februarja 2018 pa še predelava za konzoli PlayStation 4 in Xbox One.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 Schreier, Jason (3. april 2014). »South Park: The Stick of Truth: The Kotaku Review«. Kotaku. Arhivirano iz spletišča dne 26. januarja 2016. Pridobljeno 26. januarja 2016.
  2. Ryckert, Dan (4. marec 2014). »South Park: The Stick of Truth«. Game Informer. GameStop. Arhivirano iz spletišča dne 26. marca 2014. Pridobljeno 26. marca 2014.
  3. Yin-Poole, Wesley (12. marec 2014). »South Park: It all started with a suspected prank call«. Eurogamer. Arhivirano iz spletišča dne 14. marca 2014. Pridobljeno 29. marca 2014.
  4. Kepler, Adam W. (3. marec 2014). »Finally, Cartman Can Come Out to Play«. The New York Times. Arhivirano iz spletišča dne 23. marca 2014. Pridobljeno 29. marca 2014.
  5. »South Park: The Stick of Truth for PC Reviews«. Metacritic. Pridobljeno 19. marca 2018.
  6. Moses, Toby (5. marec 2014). »Why has the South Park: Stick of Truth game been censored in Europe?«. The Guardian. Arhivirano iz spletišča dne 11. marca 2014. Pridobljeno 6. aprila 2014.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]