Slika:Vodni krog v slovenščini.jpg

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Izvorna datoteka(1.140 × 794 točk, velikost datoteke: 202 KB, MIME-vrsta: image/jpeg)


Povzetek

Opis
Slovenščina: Toplota sonca zagotavlja energijo za poganjanje vodnega kroga.

Sonce povzroči izhlapevanje vode iz oceanov in nastanek vodnih hlapov. Ti nevidni hlapi se dvignejo višje v ozračje, kjer je zrak hladnejši. Vodni hlapi se utekočinijo in nastanejo oblaki. Vulkani oddajajo vodno paro, ki tvori oblake. Zračni tokovi premikajo oblake okrog Zemlje. V oblakih se oblikujejo vodne kapljice, ki nato v obliki padavin padejo na Zemljo (kot dež ali sneg). V hladnejših območjih se padavine kopičijo v obliki snega, ledu in ledenikov. Sneg se lahko stopi in po površini odteče v reke, oceane ter v tla. Nekaj ledu izhlapi neposredno v zrak, ne da bi se stopil (sublimacija). Deževnica po površju odteka po pobočjih ter zagotavlja vodo jezerom, rekam in oceanom. Del dežja se vpije v tla in če s pronicanjem pride dovolj globoko, napaja podtalnico. Voda prav tako lahko pronica v tla iz jezer in rek. V podzemlju se voda pretaka zaradi težnosti in tlaka. Podzemno vodo, ki je blizu površja, vsrkajo rastline. Nekaj podtalnice pronica v reke in jezera ter lahko priteče na površje kot izvir. Rastline vsrkavajo podtalnico, ki nato s transpiracijo izhlapeva iz njihovih listov. Del podzemnih vod ponikne globoko v tla in se tam dolgo zadržuje.

Podzemna voda odteka v oceane in ohranja tok vodnega kroga.
Datum
Vir

https://www.usgs.gov/media/images/vodni-krog-za-otroke-water-cycle-kids-slovenian

https://www.usgs.gov/media/images/kro-enja-vode-water-cycle-slovenian
Avtor USGC
Druge različice

[uredi]

Licenca

Creative Commons CC-Zero Datoteka je na voljo pod licenco Creative Commons Univerzalna izročitev v javno domeno CC0 1.0
Oseba, ki je delo povezala s tem dovoljenjem, je dala svoje delo v javno domeno z opustitvijo vseh svojih pravic do dela po vsem svetu pod avtorskim pravom, vključno z vsemi povezanimi in sorodnimi pravicami, v obsegu, kot ga dopušča zakonodaja. Delo lahko kopirate, spreminjate, razširjate in izvajate, tudi v gospodarske namene, ne da bi morali zaprositi za dovoljenje.

Wikipedija

 To je izbrana slika v Wikipediji v jeziku: slovenščina (Izbrane slike) in je ovrednotena kot ena njenih najboljših slik.

Če menite, da bi v Wikimedijini zbirki morala biti izpostavljena tudi ta datoteka, jo nominirajte.
Če imate sliko enake kakovosti, ki bi jo lahko objavili pod ustrezno avtorsko licenco, jo naložite, označite in predlagajte.

To biološko sliko je mogoče poustvariti z uporabo vektorske grafike kot SVG-datoteko. To ima več prednosti; več informacij je na razpolago na strani Commons:Media for cleanup. Če je SVG-oblika te datoteke že na razpolago, jo, prosimo, naložite. Potem, ko boste SVG naložili, to predlogo zamenjajte z izrazom {{vector version available|ime nove slike.svg}}.

Napisi

Vodni krog

Predmeti, prikazani v tej datoteki

motiv

17. februar 2017

Zgodovina datoteke

Kliknite datum in čas za ogled datoteke, ki je bila takrat naložena.

Datum in časSličicaVelikostUporabnikKomentar
trenutno13:14, 18. april 2022Sličica za različico z datumom 13:14, 18. april 20221.140 × 794 (202 KB)ModriDirkacUploaded a work by USGC from https://www.usgs.gov/media/images/vodni-krog-za-otroke-water-cycle-kids-slovenian https://www.usgs.gov/media/images/kro-enja-vode-water-cycle-slovenian with UploadWizard