Pogovor:Tabela (računalništvo)

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Andrejj, bolj se uporablja beseda polje in ne tabela. Priporocam, da pustis ime clanka Polje in po potrebi naredis sem povezave. --Lacen 21:24, 18 december 2005 (CET)

Ne strinjam se, tudi Leksikon informatike ne. Je pa še ena tabela (zbirka podatkov) - v zbirki podatkov. --AndrejJ (pog., prisp.) 21:28, 18 december 2005 (CET)

Te pa priporocam, da ponovno pogledas v Leksikon, ker moj se strinja (array == polje). Pa tudi v solah ucijo studente in dijake o poljih in ne tabelah. --Lacen 21:32, 18 december 2005 (CET)

Hm, slučajno učim v šoli izključno o tabelah, je pa možno da kdo tudi drugače. Sicer pa moj Leksikon računalništva in informatike pravi:array - tabela, tabela spremenljivk. --AndrejJ (pog., prisp.) 21:37, 18 december 2005 (CET)
Tabeli se reče po slovensko (SP, SSKJ) razpredelnica. --Eleassar pogovor 14:25, 19 december 2005 (CET)
Če prav razumem, je tu govora o arrays, torej o poljih in ne o tabelah (no, ali pač, če tako pravijo nekateri leksikoni). Vsaj v C-ju (in verjetno v drugih jezikih) so lahko polja tudi več kot dvorazsežna, tabele pa so intuitivno ponavadi le dvorazsežne. Hm, čeprav je intuitivno tudi polje ponavadi v mislih predvsem dvorazsežno ali pa v fiziki seveda še trorazsežno. Ja, v fiziki rečejo polju field, v splošnem tabeli, oziroma razpredelnici, pa preprosto table. PMSM je izraz array res nekaj 'več' ali drugega kot le tabela, čeprav načeloma niti ne. Najbolj me array drugače spominja na matriko, ali njen dvorazsežni ekvivalent vektor. --xJaM 14:42, 19 december 2005 (CET)

XJaM, kaj pa enorazsežna tabela?

Za razpredelnico pa v računalništvu (pri programiranju) še nisem slišal (razen pri Excelu Accessu in podobnih programih)). --AndrejJ (pog., prisp.) 14:47, 19 december 2005 (CET)

Saj pravim, da je, čeprav je razpredelnica res ime za tabelo, malo nenavadna v računalništvu. Hm, enorazsežna tabela mi diši po stolpcu (ali pač po vrstici) - torej je res zelo podobna matriki. --xJaM 14:53, 19 december 2005 (CET)
Če se prav spomnim, npr. tudi program za simbolno računanje Maple za definicijo matrike uporablja funkcijo array. Verjetno ima podobno tudi Mathematica. --xJaM 14:56, 19 december 2005 (CET)
Polje in tabela. Po mojem poznavanju terminologije je polje (array) večrazšežnostna spremenljivka ali konstanta v programu, ki hrani omejeno število podatkov, ki jih med delom potrebuje program. Je interna v programu in se med delom polni in čita, ni namenjena trajni hrambi podatkov. Tabela (table) pa je sinonim za datoteko (file), predvsem v nekaterih jezikih (na primer SQL). Namenjena je trajni hrambi podatkov, iz nje program čita podatke in jih vanjo piše. Pri spretnem programerju lahko program za šalo tudi zbriše vse podatke. --Janez Novak 15:13, 19 december 2005 (CET)

Za tiste, ki ste spregledali začetek članka: Tabela (tudi polje ali vektor; angleško array) .... Tabela (polje) ni nujno večrazsežnostna. --AndrejJ (pog., prisp.) 15:33, 19 december 2005 (CET)

Imenski prostor[uredi kodo]

Andrej, jaz nisem spregledal začetek članka in moram res reči, da mi v tem smislu tabele niso tako znane. Tu se poraja še naslednje vprašanje. Kaj naj bi bilo v oklepajih v vlogi nekakšnega imenskega prostora? Na seznamu podatkovnih struktur se pojavljata dva izraza v oklepajih - (računalništvo) - (npr. sklad (računalništvo)) in (podatkovna struktura) - (npr. vrsta (podatkovna struktura), pa tudi brez (npr. kopica). Kaj je najboljše privzeti? --xJaM 00:44, 20 december 2005