Pogovor:Seznam slovenskih šahistov

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Poimenovanja člankov[uredi kodo]

Igor, ali si prepričan, da je potreben tako dolg naslov? Če si, potem ni problema. Ali ne bi bilo dovolj ga poimenovati »seznam slovenskih ~« Nenaznačeno tako ali tako pomeni to v bistvu 'pomembni'. Nekako nismo dosledni. Eni (jaz sam) uporabljamo suhoparno (sicer tudi po angleškem vzorcu) kar »seznam...«, drugi npr. namesto »seznama držav sveta« kar »države sveta« in ti »seznam pomembnih ~«. Nimam seveda nič proti, če si se tako odločil - naj bo - samo kažem na različne pristope - nič drugega. Pri pisanju člankov o šahu se ti je pridružil andrejj (kar pa si verjetno opazil). --XJam 17:45, 13 maj 2004 (CEST)

Ja super, Andreja sem seveda opazil in ga ob tej priložnosti pozdravljam in se mu tudi zahvaljujem za prispevke na Wikipediji. Kar se pa spiska tiče mi je pa vseeno ali se mu reče tako ali drugače. Preimenoval sem ga zato, ker sem na angleški strani opazil, da so ga preimenovali iz 'spisek šahistov' v 'spisek pomembnejših šahistov', očitno so prišli do zaključka, da spisek nikoli ne bo popoln in s tem tudi naslov ne bo ustrezal. Sem pa za konsistenco z ostalimi članki na slovenski Wikipediji, tako, da sem za to da ga preimenuješ nazaj, če se ti to zdi konsistenčno z ostalimi članki.--Igor 18:37, 13 maj 2004 (CEST)
Bom tako pustil, ker imaš ti prednost po wikipedijinih načelih, predvsem zato, ker si začel in sestavil članek. Spremenimo ga samo, če še kdo drug izrazi takšno željo ali kakšen nov protiargument. [XJam]

Pripomočki po meri[uredi kodo]

Za vsebino lahko uporabiš kar pripravljeno sporočilo za prikaz vsebine slovenskih seznamov

{{msg:compactTOC}}

kar da

Če pa ti ni všeč, ga lahko vsak dan ali vsako noč spremeniš na Template:compactTOC ali pa celo narediš svojega 'eksotičnega', oziroma čisto navadnega :o)

Hvala, to zgleda veliko bolje. Bom spremenil.--Igor 18:37, 13 maj 2004 (CEST)

Milana Vidmara in ostale mojstre boš tudi vključil, ne?

Dr. Vidmarja? Heh, brez njega ni slovenskega in svetovnega šaha! Seveda, in čim več ostalih tudi!--Igor 18:37, 13 maj 2004 (CEST)
Ja, sem se že 'zbal', da bodo na seznamu le živeči šahisti. Pa tudi sem mislil, da že imamo članek o njem v slovenščini. Kako veliko časa in zmogljivosti primankuje :o( --XJam 18:58, 13 maj 2004 (CEST)
Ah, ne. Vendar pa so še živeči tudi pomembni :) Dvomim tudi ,da sem vključil vse slovenske šahovske pomembneže, vendar s tem spiskom upam, da bo koga vzpodbudilo, da bo kaj prispeval. Vem recimo, da je I. Lešnik pomemben za slovensko šahovsko zgodovino, vendar nisem našel njegovega imena, niti letnice rojstva. Mislim ,da je živel ali živi v Kranju. Lepo bi bilo začeti šahovske biografije z dr. Vidmarjem. Ali boš svoj odličen angleški članek o njem prispeval v slovenščini ti ali to poslastico prepuščaš nam? :)--Igor 21:53, 13 maj 2004 (CEST)
Prepuščam. Če pa utegnem lahko zapišem kar je zapisano na angleški strani. Pač kdo bo prvi :o) Ker nisem šahist, tudi s tega pogleda ne bi znal kaj veličastnega o njem zapisati. Lahko le povzamem kar so napisali drugi. Imam pa dobro v spominu njegovo odlično knjigo Moj pogled na svet. Takšnih ljudi nam primanjkuje! [XJam]

Praviš, da si imel priložnost spoznati Janeza Stupico!? Super! Doma imam njegovo odlično knjigo Šah skozi stoletja, ob kateri so me srbeli prsti, da bi kaj preplonkal za Wikipedijo, vendar mi etika ni dala, da bi se tega lotil. Zato sem nameraval stopiti z njim v kontakt preko Duška Pavasoviča, ki se mu preko svoje spletne strani zahvaljuje in mu pripisuje zasluge za svoje uspehe in imata očitno kontakte. XJam, mogoče bi pa ti lahko pri tem pomagal? V knjigi sicer omenja, da pričakuje prevode svoje knjige v druge jezike, vendar v tem primeru ne gre za prevod. Vseeno pa da slutiti, da ne bi imel nič proti uporabi kakšnega dela. Knjiga ima namreč čez 500 strani in je skoraj A4 formata!--Igor 21:53, 13 maj 2004 (CEST)

Dve leti mi je bil profesor kemije v Ljubljani. Odličen človek in hkrati odličen profesor. Menda je tedaj vsako popoldne (v šoli) pisal prav to knjigo (in to s klasičnim pisalnim strojem - sem slišal na lastna ušesa!) - vsaj tako so govorili. No, potem čez leta sem jo videl v knjigarni, in sem se prepričal, da je bilo to res. Na žalost kaj več od tega spomina nimam in nisem slučajno v stiku z njim - tako, da res ne morem kaj več pomagati. Poleg dveh zgoraj naštetih odličnosti je prav gotovo tudi odličen šahist. Menda je v tistem času igral eno 'hudo' simultanko. Mislim, da ni nihče zmagal... Na spletu je tudi nekje podatek, da je sodeloval na 1. Vidmarjevem memorialu. --XJam 22:09, 13 maj 2004 (CEST)