Pogovor:Patrologija

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
WikiProjekt Patrologija 2006  
Ta članek je v delokrogu projekta WikiProjekt Patrologija 2006, sodelovalnega prizadevanja za izboljšanje pokritosti člankov Patrologija 2006 v Wikipediji. Če želite sodelovati, obiščite projektno stran, kjer se lahko pridružite razpravi in si ogledate seznam odprtih opravil.
 

Patrologija in patristika[uredi kodo]

V članku zdaj piše:

Patrologija je teološka disciplina, veda o cerkvenih očetih, krščanskih avtorjih iz prvih stoletij.

Mar ni patrologija zgodovinska veda, ki se ukvarja s cerkvenimi očeti, teološka disciplina pa se imenuje patristika? Taki bi vsaj sklepal iz fr:Patristique et patrologie. (In preden kdo pomisli: menim, da se da oba pojma pokriti v enem članku, ne vsakega posebej.) --romanm (pogovor) 00:06, 8 december 2006 (CET)

Obe sta teološki disciplini, ki pa obe uporabljata kot svoje pomožne vede zgodovino, literarno teorijo, biblicistiko ... Hkrati sta obe pomožni vedi za druge teološke discipline (že omenjene, pa še dogmatiko, moralko, ...). Razlika med njima je samo v poudarkih. Patrologija se ukvarja bolj z življenjem očetov in njihovimi deli, patroistika pa bolj z njihovo mislijo. POgosto pa se izraza rabita tudi sinonimno. Vse pa sodi pod teologijo. Ima pa patrologija/patristika svoj lastni predmet in metodo, kar upravičuje njeno samostojnost kot teološke vede. --Lyonski 21:12, 12 december 2006 (CET)

No, saj to je lepo razloženo v en:Patristics: "Some scholars, chiefly in Germany, distinguish patrologia from patristica." in "These distinctions are not much observed, nor do they seem very necessary; they are nothing else than aspects of patristic study as it forms part of fundamental theology, of positive theology, and of literary history." --Eleassar pogovor 14:01, 29. november 2007 (CET)[odgovori]