Pogovor:Letalo

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije


Po kriteriju kakovosti je bil članek označen kot izbrani.

Definicija najsplošnejšega pojma za letalno napravo/stroj[uredi kodo]

Sta ti definiciji točni? Meni sta letalo in avion sinonima, ki mi oba pomensko ustrezata angleškima izrazoma »aeroplane« oziroma »airplaine«. Splošnejši pojem »aircraft« pa po mojem bolj ustreza slovenskemu pojmu »zrakoplov«. SSKJ definira letalo kot »motorno zračno vozilo, težje od zraka«, kar res izključuje balone, izključuje pa tudi jadralna letala, za katera morajo posebej dopolniti »brez lastnega pogona, ki leti z izkoriščanjem zračnih tokov.« Za zrakoplov pa SSKJ pravi, da je »naprava za letenje po zraku.« --Peterlin 13:08, 10 mar 2004 (CET)

Definiciji nista točni, seveda. Imaš popolnoma prav. Ta članek je potem v bistvu potrebno prestaviti na zlakoplov, čeprav se bo malce čudno slišalo, pa vendar, če se držimo angleškega izvirnika. Pri navajanju seznamov, ne navajajo samo letala in letalstev, temveč tudi helikopterje in druga zračna plovila - zrakoplove. Angleška inačica tudi preusmerja članke o letalih na zrakoplove. Bom ustrezno popravil. --XJam 11:31, 12 mar 2004 (CET)

Z zrakoplovi pridelamo tudi Russlov paradoks. Zrakoplov pomeni tudi angleško »airship«, oziroma znane cepeline. Kako potem res ločevati med »aircraft« (zrakoplov, zračno plovilo) in »airship« (zrakoplov, zračna ladja)? Podobna stvar je z angleškimi besedami, če »air« zamenjamo s »space«. »Spacecraft« (raketa, vesoljsko plovilo, vesoljska ladja, ...) in »spaceship« (vesoljska ladja, ...). Beseda »craft« sama pomeni ladjo in letalo (pa tudi plovilo), »ship« pa večinoma ladjo (in redko letalo ali zračno ladjo). Tako predlagam, da zrakoplov ostaja kot najsplošnejši pojem, cepeline pa imenujemo zračne ladje. Glede strojev/naprav pa še naslednjič, ko si osvežim spomin. --XJam 11:59, 12 mar 2004 (CET)

Zasnova in proizvodnja letal[uredi kodo]

Že iz članka se vidi, da manjka del o zasnovi, testiranju in proizvodnji, o materialih ipd. Kakšna ideja, kje bi našel kakšno literaturo na to temo? Za ostalo sem si iz knjižnice prinesel literaturo, tukaj je pa bolj tema... Angleški članek je prosti spis in ni primeren :( lp --ModriDirkac (pogovor) 11:54, 19. avgust 2014 (CEST)[odgovori]