Pogovor:Krka

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Ob dolžini Krke in slovenske obale se mi je porodilo vprašanje: ali zaupamo meritvam wikipedista, ali uradnim podatkom? Jaz bi raje zaupal meritvam wikipedista, vendar pa smo ob morebitni napaki potem krivi mi. Če pa citiramo že znane podatke, ne moremo biti krivi ničesar.

Aja, še to: nekje (v meta-pravilih, se mi zdi) piše, da za wikipedijo ni dovoljeno samostojno raziskovanje, torej morajo biti podatki prej objavljeni že nekje drugje. --Burek 14:27, 2 maj 2006 (CEST)

Odvisno kdo je wikipedist ;) drugače je meritev tudi uglašena z meritvijo prof. Pluta (Geografija vodnih virov, str. 60 ... on navaja dolžino 94 km. Lander 14:33, 2 maj 2006 (CEST)

Ja, to je potem v redu. :) --Burek 14:34, 2 maj 2006 (CEST)

Lepo in prav, ampak do (amaterske?) meritve na 10 m natančno sem nekoliko skeptičen. (Pred časom so bili nekje tukaj navajani avijoni na gram natančno ...) Kako pa je potekala meritev? Kaj je merjeno? --AndrejJ (pog., prisp.) 15:09, 2 maj 2006 (CEST)

Mimogrede, VSL pravi: Savinja, 102 km (za Krko sicer 94 km)!? --Andrejj 15:29, 2 maj 2006 (CEST)

Če misliš, da je meritev amaterska, potem lahko mirno izbrišeš, ali popraviš podatke s 'profesionalnimi' meritvami - mimogrede - s takim delom se preživljam... Kako je potekalo delo: 1. kabinetna metoda DMR 25, komulativa razdalj po formuli za razdaljo med dvema točkama po sredini toka. 2. metoda, zgolj paralela za Krko umerjen GPS WGS 84 in dvodnevno 'splavarjenje' in preverba s prvo metodo. Torej ne zgolj prepisovanje iz raznorazne literature - Lander 22:30, 8 maj 2006 (CEST)

Nisva se razumela: sprašujem o smiselnosti oz. natančnosti katerekoli ali kakršnekoli meritve stokilometrske reke na 10 m natančno. Morda sicer samo metodo natančneje opišeš? Menim da je navajanje na km natančno tukaj dovolj. Sicer pa je v naravi Wikipedije "prepisovanje iz raznorazne literature", nekje je celo omenjeno, da niso predvideni lastni raziskovalni prispevki.--Andrejj 07:37, 9 maj 2006 (CEST)

Natančna meritev na m natačno ima smisel, ni pa smiselno podajati tako točnega podatka - s tem se strinjam. Pri Krki sem zaokrožil na km, smiselno bi bilo še npr. na 100 m, in sem točen podatek podal v oklepaju - ki ni mišljen, da trajno ostane v besedilu, temveč zgolj kot primerjava novega podatka s starim, ki je podajal razdaljo 111 km. Stari podatki so večinoma ze ažurirani z novimi podatki - dostopni so že tudi na statističnem uradu RS:[1], vendar bo potrebno tam narediti še neka popravkov..

Lander 08:30, 9 maj 2006 (CEST)