Pogovor:Butalci

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
WikiProjekt Slovenska mladinska književnost  
Ta članek je v delokrogu projekta WikiProjekt Slovenska mladinska književnost, sodelovalnega prizadevanja za izboljšanje pokritosti člankov Slovenska mladinska književnost v Wikipediji. Če želite sodelovati, obiščite projektno stran, kjer se lahko pridružite razpravi in si ogledate seznam odprtih opravil.
 

V času nastanka je to bila predvsem družbeno kritična književnost[uredi kodo]

Ko najdem vire, jih bom tu objavil, do tedaj le opomin: Marija Vogelnik je pri pripravi predstave Butalski cirkus (Kinetikon KUD) na eni od izdaj Butalcev pokazala, katera risba "butalcev" na ilustraciji je bil kateri od tedanjih (v času nastanka in prvih objav) politikov. Zapomnil sem si Finžgarja (v wikipediji znan predvsem kot pisatelj, pa - seveda - ni bil samo to) in njegovo sliko; ko najdem to sliko, bom vedel in napisal, katera izdaja je bila in kdo je bil ilustrator. Njena zgodba je bila še daljša, ampak kolikor vem ne zapisana, še manj objavljena in je zato ne morem uporabiti kot veljaven vir.

Pod vplivom te vednosti Marije Vogelnik je KUD Kinetikon pripravil (in izvajal) predstavo Butalski cirkus, v katerem so bili (v izvirnem duhu, kot nam ga je predstavila) butalski veljaki (tisti, med katerimi je izbirala župana občinska uš) z lutkami (marionetami) predstavljeni tedanji slovenski veljaki (Janez Janša, Dimitrij Rupel, Janez Drnovšek v času, ko je bil predsednik republike in nato namesto njega v času izvajanja predstave Danilo Türk), za prizor z občinsko ušjo opremljene z bradami). Lutke je - kolikor se spomnim - zasnovala in izdelala Eka Vogelnik (bile so tudi na več razstavah in bi moralo biti dokumentirano), med vikipediji znanimi animatorji je bila tudi Brina Vogelnik