Pogovor:580.

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Kako nastajajo ti vnosi? Samodejno, polavtomatsko ali celo čisto ročno? --romanm 3 Nov 2003 16:09 (CET)

Ja, Roman za desetletja so nastali čisto ročno. Pa tudi za leta so v glavnem nastali ročno, dokler Primož ni opozoril, da bi se lahko vse skupaj zgeneriralo npr. v Perlu kot je sam predlagal. Ker Perla ne znam, sem 'prevedel' njegov program v C in zgeneriral še preostala leta do leta 1. Za Primožev program poglej v Talk:1069. To je to. Nismo neki prehudi računalničarji, pa vseeno. Ne vem sicer kaj bi se še dalo zgeneritati s pomočjo kakšnega algoritma. Verjetno še kar precej stvari? Na roke sem pripravil npr. ogrodja za ptice, Osončje in podobno. Imam še namen urediti ogrodje za ozvezdja in še kaj. Če bi se dale angleške strani prevesti v slovenščino, pa lahko prehitimo izvirno različico mogoče v manj kot enem letu, ha, ha. Sicer je trenutno razmerje ~ 169.500/3200 = 52,67, moto in navdih pa je takšen, da bi bil vedno en članek več v slovenski wikipediji kot pa v angleški :-) Če bomo res vse delali na roko, pa jo prehitimo mogoče v 23. stoletju... Vendar je tudi že opravljeno delo kar veliko vredno, saj je Primož rekel, da razen enega nemško-slovenskega slovarja v slovenščini ni nobene takšne vrste publikacije v javni lasti pri nas, kot sta npr. Britanska enciklopedija 1911 ali pa ruski Mali Brokhausov in Efronova enciklopedični slovar (Энциклопедический Cловарь Брокгаузa и Ефрона (ЭСБЕ)). --XJam 22:06, 3 Nov 2003 (UTC)
Aha, nekaj takega kot je že Primož sem hotel predlagati tudi sam. Vendar imam malo pomislekov, če so te številčne strani brez vsebine res smiselne. Če klikneš Randompage so celo kontraproduktivne, ker te z veliko verjetnostjo vrže na eno od njih. Za razliko od ogrodja o ptičih, kjer je bilo tisto res treba napisati, ogrodje o letu N ni nekaj posebnega ampak kar vzorec ... Morda bi jih dodajali sproti po potrebi.
Še nekaj - recimo, da želim vnesti osebne podatke, denimo, Ivana Štalca. To storim najprej na njegovi strani, potem na strani z datumom rojstva, na strani z letnico rojstva, na strani datuma smrti in strani letnice smrti, na strani slovenskih matematikov, itd. itd. ... skratka na preveč koncih. Domnevam, da je tudi to res tako mišljeno, da bi počeli ročno? --romanm 3 Nov 2003 23:11 (CET)
Se strinjam ja, da so mogoče strani z letnicami kontraproduktivne. Bodo verjetno tudi ostale takšne seveda dokler se ročno ne izpolnijo, kar bo mogoče kar kmalu - saj jih je 'samo' okoli 2000. Imaš prav, res je v bistvu kar vzorec. Tako nekako, se mi zdi, so tudi predlagali, da se začne neka wikipedija v poljubnem jeziku. Tu smo sicer ubrali malo drugačno pot, pa zdaj za nazaj nekako urejamo. Mene ne moti, ker naključnih strani ne klikam velikokrat. Več mi pomenijo začetne strani, ki so lepo tematsko urejene (npr. matematika, fizika - in potem izhajaš iz njih). Tudi razni seznami X vsebin ne služijo seznamom, ampak kot so zapisali v angleški inačici bolj 'hardcore' urejevalcem, ki jih tisto področje posebej zanima in želijo slediti 'vsem' spremembam. Tudi sam največkrat pogledam kaj se je spremenilo na teh področjih - za to uporabljam tudi svojo osebno stran, ki mi pokaže vse pripadajoče spremembe. To se mi zdi dobra poteza. Na žalost za vnose neke osebnosti ni nekake avtomatične poti. Včasih sam sebe najdem, da vem, da sem nekaj pisal o de Dondru - potem pa ne vem več ali je to bilo na angleških ali slovenskih straneh. (No, sem za ta primer ugotovil, da je bilo to na slovenskih :-) Poleg tega manjka še 'končni' seznam osebnosti, katerega še nisem začel. Zaenkrat se mi zdijo boljši tematski seznami. Na angleški inačici na primer nimajo seznama astrofizikov in kozmologov in jih 'mečejo' ponavadi k fizikom, astronomom, nekatere pa tudi k matematikom. Ti dve znanosti pa sta se v prejšnjem stoletju tako razvili, da se mi zdi, da si raziskovalci na teh področjih zaslužijo poseben 'tretma'. Lahko pa se seveda tudi to spremeni. Po mojem naj leta našega štetja za sedaj pač ostanejo, (ne vem, če bi jih sedaj brisali, brez sysopov se ne da več), dodajajmo pa leta pred našim štetjem v smislu [[leto pr. n. š.]] . Primož sicer piše mislim da takole leto p. n. št. ali nekaj podobnega. Pr. n. š. uporablja Cankarjeva Sova. Lahko bi bilo tudi kaj drugega (leto pnš, ...). Trenutno še ni mislim da članka o letu pred našim štetjem. --XJam 22:47, 3 Nov 2003 (UTC)
Glede letnic: kar bi si človek želel (pa ne rečem, da znam popraviti Wiki ali kako drugače sprogramirati), je nekakšna posebna zbirka oseb kamor osebne podatke in poklic vpišeš samo enkrat, potem pa bi se tiste "letne" strani zgenerirale same. Na strani, kjer osebo opisuješ, pa bi napisal nekaj kot #BIRTHDATE(Ivan Stalec) ipd. Samo ideja, saj poznaš tisti črnogorski vic, ko je želel patentirati HE na plimo in so ga prosili, da opiše patent: "Ja bi da stavim bačve na more i eto nam struje u selu!" :-) --romanm 3 Nov 2003 23:57 (CET)
Ha, ha. (- ga ne poznam, vem pa tistega o toaletnem papirju - kako bi izdelali letalsko krilo, da ne bi odpadlo z letala). Sam niti tega ne znam - odpreti neko stran, zapisati nekaj vanjo in jo nazaj zapreti. Verjetno se to tudi da... Meni je pa 'užitek' pisati to na roke za vsakega posebej. Saj, kot je Primož nekje napisal, če 'pridelamo' vse slovenske fizike - jih je okoli, rečmo 400, svetovnih je v grobem 2000 omembe vrednih, pa matematikov, pa v zadnjem času 'malo morje' kozmologov, ki jih niti Dyson ne razume več, kaj šele mi laiki/ljubitelji. --XJam 23:07, 3 Nov 2003 (UTC)