Pogovor:30. maj

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Za tistega Jeroma iz Prage bom še pogledal, kako bi se mu reklo po češko--Heretik 11:44, 28 maj 2004 (CEST)

Velja. Odlično delo sicer, Heretik. Sam še potem za teboj postavljam obletnice v leta. Trenutno si me kar prehitel, saj sem ostal nekje na 15.-18. maju. Zapazil sem, da uporabljaš dve povezavi (sicer bolj nazadnje že ne več) za prava imena in psevdonime. Nekaj sem ji popravil, npr. Frank Sinatra, itd. Vendar sem tvoje daljše navedbe ohranjal. Za naslov strani sem naredil pač krajše, večkrat uporabljeno ime, kakor narekuje angleška wikipedija (tudi to še moramo nekje zapisati - ala Wikipedija:slogovni priročnik, ...), tvoje daljše ime pa ohranjal. Ni pa menda nujno, da to počnemo. Npr. [[Frank Sinatra| Francis Albert »Frank« Sinatra]]. Bo to v redu, ali je lahko tudi kar [[Frank Sinatra]], ker je daljše ime potem napisano v članku. Jaz bi trenutno, dokler še ni članka tvoje daljše ime ohranjal. --XJam 12:00, 28 maj 2004 (CEST)

V angleški Wikipediji se držijo načela, da za naslov članka uporabijo najbolj znano obliko imena - torej npr. [[Bill Clinton]] in ne [[William Jefferson Clinton]]. V slovenski imamo zdaj pravzaprav povsod napisana polna imena - npr. [[Hermann Ludwig Ferdinand von Helmholtz]]. Zato še toliko bolj rabimo preusmeritve. --romanm 13:01, 28 maj 2004 (CEST)

Res je. Se mi pa zdi razlika med 'polnim imenom' kot pri von Helmholtzu in med »Frankom« Sinatro, ki je psevdonim. Če se npr. pač držimo polnih imen, je preusmeritev s tem manj - če pa rečemo, da bomo uporabljali 'skrajšana' imena, ne bomo vedno vedeli kaj le-ta so. Držim se polnih imen. Vem, da je to lahko smešno, je pa poenoteno. Američani uporabljajo namesto 'srednjega' imena kar kratice in mislijo, da mora tako biti tudi pri Rusih, kjer je tam patronim. Edino pri arabskih imenih sem tista dolga imena 'po posluhu' skrajšal. Potrebno je tudi narediti članek o arabskih imenih - mislim, da na angleški wikipediji že obstaja. --XJam 14:32, 28 maj 2004 (CEST)