Podmladek

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Podmladek je podrejeno, avtonomno ali neodvisno zavezniško društvo večje organizacije (običajno politične stranke, včasih pa tudi druge vrste organizacije), ustanovljeno z namenom, da ta organizacija pridobi podporo s strani članov in potencialnih mlajših članov. Osredotoča se na teme in vprašanja, ki so bolj pomembna za mlajše člane te organizacije. Podmladki so lahko tudi forumi za mlajše člane in podpornike organizacije za razpravo o programu in ideologiji.

Politične stranke[uredi | uredi kodo]

Izraz "podmladek" se najpogosteje uporablja za podmladke političnih strank. Od funkcionarjev in vodilnih članov v takih podmladkih po doseženi minimalni starosti se pričakuje, da bodo zasedli pomembno mesto v stranki. To je privedlo do dojemanja podmladkov političnih strank kot zgolj zaposlitvenih priložnosti v vladni birokraciji za mlade, zlasti v primeru prevladujočih ali enostrankarskih sistemov, kjer je stranki zagotovljena zmaga na volitvah.

Podmladke političnih strank sestavljajo večinoma mladi odrasli. Starostna zahteva za večino podmladkov se giblje med najnižjo starostjo 15 let in zgornjo starostno mejo 30 let (nekateri tudi do 35).[1][2]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Political parties need to better integrate young members and give them the chance to influence policy. Democratic Audit. Published 11 July 2014. Retrieved 17 December 2018.
  2. Youth wings carry politicians to greater heights. Swissinfo. Published 11 July 2014. Retrieved 17 December 2018.