Občina Maribor-Tabor

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Občina Maribor-Tabor je nekdanja občina v Sloveniji, ki je pokrivala področje Mestne četrti Tabor in bližnjo okolico. Sedež občine se je nahajal na Cesti proletarskih brigad 75 v Mariboru.

Občina je bila prvotno ustanovljena z Zakonom o območjih okrajev in občin v Ljudski republiki Sloveniji, ki ga je sprejela Ljudska skupščina Republike Slovenije leta 1955.[1] Poleg taborske so bile na območju Maribora ustanovljene še občine Maribor-CenterMaribor-Tezno in Maribor-Košaki.[2] V tej obliki je bila ukinjena leta 1967, ko so se dotedanje občine združile v enotno občino Maribor.[3]

V marcu 1980 se je Maribor skladno z Odlokom o preoblikovanju Občine Maribor na osnovi referenduma preoblikoval v šest občin,[4] med katerimi je bila tudi Občina Maribor-Tabor. V taki obliki je delovala do leta 1990, ko so se občine z Zakonom o združitvi mariborskih občin ponovno združile v enotno Mestno občino Maribor.[3]

Površina občine je merila 42 kvadratnih kilometrov. Pokrivala je prostor na desnem bregu Drave, zahodno od Južne železnice. Na južnem robu so se nahajale nove soseske zgrajene v okviru projekta Maribor-jug. Obsegala je naslednje mestne predele: Tabor, Nova vas, Radvanje, Limbuš, Pekre, Razvanje in Studenci.

Leta 1981 je imela občina 51.425 prebivalcev, od tega jih je bilo 24.830 delovno aktivnih.[5]

V upravnem smislu je bila občina razdeljena na 18 krajevnih skupnosti. In sicer: Angel Besednjak, Dušan Kveder-Tomaž, Franc Rozman-Stane, Franc Zalaznik-Leon, Heroja Šercerja, Ivan Zagernik-Joco, Jožica Flander, Juga Polak, Limbuš, Maks Durjava, Miloš Zidanšek, Moša Pijade, Pekre, Proletarskih brigad, Pohorski bataljon, Radvanje, Razvanje in Slavko Šlander.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri in literatura[uredi | uredi kodo]

  1. Grafenauer, Božo (2000). Lokalna samouprava na Slovenskem. Teritorialno-organizacijske strukture. Maribor: Pravna fakulteta.
  2. Bračič, Mirko (1983). Razvoj upravne ureditve v Mariboru. Maribor: Časopis za slovensko krajevno zgodovino. Št. 31.
  3. 3,0 3,1 »Statistični urad RS - Pojasnila o teritorialnih spremembah občin«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 1. julija 2015. Pridobljeno 30. junija 2015.
  4. »Občina Ruše - Zgodovina nastanke današnje občine«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 24. septembra 2015. Pridobljeno 30. junija 2015.
  5. Bračič, Mirko (1983). Razvoj upravne ureditve v Mariboru. Maribor: Časopis za slovensko krajevno zgodovino. Št. 31.