Notitia de actoribus regis

Iz Wikipedije, proste enciklopedije


Notitia de actoribus regis (slovensko Predpisi za kraljeve skrbnike) je paket šestih predpisov (praecepta), ki jih je okoli leta 733 objavil langobardski kralj Liutprand. Predpisi podrobno določajo dolžnosti in odgovornosti skrbnikov (actores) oziroma upravnikov kraljevih posesti (curtes).[1] Liutprand je bil tudi sicer plodovit zakonodajalec. Razen Notitiae je langobardskemu zakoniku Edictum Rothari, ki ga je objavil njegov predhodnik, dodal kar 152 novih naslovov. Notitia je nekakšen predhodnik karolinških kapitularjev. [1][2]

Latinski izraz curtis (mn. curtes), ki je izvorno pomenil zemljiško posest, se je v langobardskem obdobju najprej nanašal na hišo svobodnjaka (liber homo) s pripadajočimi pomožnimi zgradbami, vrtovi in sadovnjaki, kasneje pa upravno središče zemljiških posesti. Kmetijske zadeve sta nadzirala upravitelj (villicus) in domestik. Oba sta bila običajno iz družbenega razreda hlapcev (aldii), ki so bili nekje med svobodnjaki in sužnji. Lastniki, med katere je seveda spadal tudi kralj, so imeli tudi več curtes. Vsako posestvo je imelo svojo domeno (dominicum), ki so jo neposredno upravljali gospodarjevi služabniki in njihov skrbnik (massaricia), ki so živeli v graščini v gospodarjevi lasti. Zemljo so obdelovali svobodnjaki ali podložni kmetje. Curtis je bil lahko strnjen, običajno pa je bil raztresen po več okoliških vaseh. To pomeni, da je bil upravna in ne geografska enota. [3]

Glavni namen Notitiae je bil preprečiti prisvajanje javnih zemljišč s strani lokalnih uradnikov. Prvi pogoj za potencialnega actorja je bila prisega na Evangelij, ki je vsebovala izjavo: »Če bom izvedel karkoli, kar bi bilo proti predpisom, bom s tem seznanil [facio notitiam] kralja, da se bodo stvari uredile«.[1] Izraz notitia je lahko pomenil obvestilo ali pisno poročilo.

Dekret v nadaljevanju izjavlja, da je lastnik vsega ozemlja, ki pripada tem posestim, država, se pravi kralj.[4] Vsak nakup državne/kraljeve lastnine je moral biti dokumentiran s kraljevo listino. Cene so bile določene v dekretu.

Knjižna izdaja[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 1,2 Everett, str. 123.
  2. Wickham, str. 44.
  3. Tabacco, str. 132–133.
  4. Everett, str. 123: per omnes curtes nostras brebi facimus de omni territuria de ipsas curtes pertinentes.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Everett, Nicholas. Literacy and the Law in Lombard Government. Early Medieval Europe 2000 9 (1): 93–127.
  • Tabacco, Giovanni. The Struggle for Power in Medieval Italy: Structures of Political Rule. Cambridge: Cambridge University Press, 1989.
  • Wickham, Christopher. Early Medieval Italy: Central Power and Local Society, 400–1000. London: Macmillan, 1981.