Navadna kislica

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Kislica
Rumex acetosa cultivar 01.jpg
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta (kritosemenke)
Razred: Magnoliopsida (dvokaličnice)
Red: Caryophyllales (klinčkovci)
Družina: Polygonaceae (dresnovke)
Rod: Rumex
Vrsta: R. acetosa
Znanstveno ime
Rumex acetosa
L.

Navadna kislica (znanstveno ime Rumex acetosa), tudi ambada bhaji ali gongoora v indijski kuhinji, je trajna zel iz družine dresnovk, ki se lahko goji kot vrtna rastlina. Večina kisličnih listov ima dražeče oster kisel okus, ki se imenitno poda k mnogim jedem. Ta prezimno trda trajnica lahko doseže višino od 0.15 pa tja do 1.2 metra.

Rastišče[uredi | uredi kodo]

Kislica je rastlina, ki raste divje vsepovsod po Evropi, po travnikih in obrobju gozdov.Najraje ima sončno ali raglo senčno lego ter prst, ki je dobro odcedna, vlažna ter z veliko železa.

Podvrste[uredi | uredi kodo]

Poznamo več vrst kislice (navadna kislica, alpska kislica, alpski kislec, kodrasta kislica, lepa kislica, vrtna kislica) najkvalitetnejša je gojena vrtna kislica, ki jo sejemo po vrtovih in ji režemo liste kot blitvi. Kmalu zrastejo novi. Zel ima kislo-grenak okus.

Uporaba[uredi | uredi kodo]

Drobno narezana kislica je odličen dodatek solatam, zeliščnim omakam in juham ter raznim namazom. V vročih poletnih dneh si kosci trave radi gasijo žejo z žvečenjem sočnih stebel te rastline. Poleg tega s sokom listov lahko odstranimo madeže rje, plesni in črnila s perila ter srebrnine.

Viri[uredi | uredi kodo]