Makarios III.

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Makarios III)
Skoči na: navigacija, iskanje
Med obiskom v ZDA leta 1962

Mihail Hristodoulou Mouskos - Makarios III, ciprski nadškof in politik, * 13. avgust 1913, Panayia, Pafos, † 3. avgust 1977, Nikozija.

Bil je prvi predsednik Cipra po osamosvojitvi države.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Rodil se je v vasi Panayia, blizu Pafosa na Cipru. Pri trinajstih letih je vstopil v samostan Kykkos, kjer se je šolal. Leta 1940 ja v Atenah dokončal študij teologije. Po končanem študiju je pričel z delom v Ciprski pravoslavni Cerkvi. Leta 1948 je dobil štipendijo Svetovnega cerkvenega združenja za nadalnji študij v Bostonu, ZDA. Po prihodu v Boston je bil imenovan za kitionskega škofa in se vrnil na Ciper. Leta 1950 je postal ciprski nadškof in se začel ukvarjati s temo ciprske samostojnosti, tako s pogajanji z Angleškim guvernerjem Cipra, kot s spodbujanjem grške vlade, da se o Cipru pričnejo pogajanja v OZN. Ker pogajanja o samostojnosti niso uspela, so ga Angleži leta 1956 izgnali iz Cipra na Sejšele. Po enem letu izgona ga je Angleška vlada povabila k novim pogajanjem v London, kjer so podpisali Londonski sporazum. Ta je v nadaljevanju s sporazumom v Zürichu postal temelj ciprske samostojnosti.

Makarios je postal leta 1960 prvi ciprski predsednik, na tem položaju je ostal vse do smrti leta 1977. Sodeloval je tudi v Gibanju neuvrščenih, katerega članica je Ciper še danes.