Kanabis v Sloveniji

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Konopljena njiva v »dragi«, Oštrc 1956

Uživanje kanabisa v Sloveniji je nezakonito, vendar dekriminalizirano. Medtem ko raba medicinske marihuane ni dovoljena, je uporaba kanabinoidnih pripravkov v medicinske namene dovoljena.

Razvrstitev[uredi | uredi kodo]

V letu 2012 je bil napisan predlog dekriminaliziranja medicinske konoplje,[1] vendar ni uspel dobiti zadostne podpore. V letu 2013 je bil pripravljen nov predlog,[2] ki je dobil zadostno podporo javnosti. Kot rezultat je vlada Republike Slovenije ponovno uvrstila kanabinoide v razred II prepovedanih drog (od prvotnega Razred I), s čimer je dovoljena uporaba pripravkov na osnovi kanabinoidov v medicinske namene.[3][4]

Referendum za legalizacijo konoplje[uredi | uredi kodo]

Državni zbor je odločil, da bodo lahko slovenski volivci glasovali za legalizacijo konoplje na referendumu v letu 2024. Najbrž bosta postavljeni dve referendumski vprašanji; prvo naj bi se glasilo »Ali naj RS dopusti gojenje in predelavo konoplje v medicinske namene?« in drugo pa »Ali naj RS na svojem ozemlju dopusti gojenje in posedovanje konoplje za omejeno osebno rabo?«. Referendum podpirata koalicijski stranki Gibanje Svoboda in Levica,[5][6] ter zunajparlamentarne stranke, kot je Piratska stranka Slovenije.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »za4zakone«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 26. decembra 2018. Pridobljeno 14. januarja 2015.
  2. »Zakon - SKSK«. Pridobljeno 14. januarja 2015.
  3. »Slovenija dovolila uporabo konoplje v medicinske namene«. Pridobljeno 14. januarja 2015.
  4. »Uporaba konoplje v medicini«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 3. avgusta 2021. Pridobljeno 12. septembra 2015.
  5. »Po kateri poti bo krenila Slovenija glede uporabe konoplje?«. MMC RTV SLO. 21. april 2024.
  6. »Referendum o legalizaciji konoplje: "Izrazu rekreativna raba se izogibamo"«. N1 SLO. 16. april 2024.